keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

(7.) Vieläkin lisää huomioita

380. Jos sinulla on vanha käsitys hyvistä ihmissuhteista, siitä, millaisia niiden kuuluisi olla, niin se on muutamaa vuotta nuoremmalta iältäsi, jolloin olit taitamattomampi, riippuvaisempi ja vähemmän kykeneväinen tekemään asioita omin päin, vähemmän tutustunut omiin mielijuttuihisi ja elämään laajemmalti. Odotit siis ihmissuhteilta eri asioita, olit pikemminkin toisten tuella lokerossa kuin omin jaloin ja keskusteletapasi oli yksityiskohtaisempi, paslikkajärkisempi, yksinkertaisemmista alkeisjutuista kiinnostunut, halusit porukan seuraa omiinkin harrastuksiisi ja toisilta edes jotakin mielipidettä. Sen sijaan pitäisi ihmissuhdetyypin antaa kasvaa sitä mukaa kuin itsekin kasvat näkemyksellisemmäksi, osaavammaksi, itsenäisemmäksi, maailmaa enemmä'n nähneeksi ja pelkän tunnetason painotusta paremmin ymmärtäväksi, vähemmän teknisiä alkeishuomioita painottavaksi enemmän omin päin tekeväksi ja omalla tiellään pärjääväksi, keveämmin onnelliseksi ja isommissa jutuissa menestyväksi.

381. Siinä, millaiseksi sinut ihmiset yleensä luokittelevat, ovat imagoseikat tärkeitä. Useasti Suomessa järkiperäisyyden vai onko se koulun vuoksi, jutellaan asioista tarkkaan asiaperspektiivissä, mutta varmaankaan se ei ole perusteltua niin usein kuin mitä sitä käytetään, sillä jos sillä haluat viestiä, että olen tällainen ihminen ja teen näitä juttuja ja tässä ois tällanen sinua kiinnostava huomio, niin vain asiapointti menee perille ja konteksti jää hämäräksi ja asian ja tyylin oleyttaa sinua kuvaaviksi eikä kuulijan mukaan tai asiayhteyden mukaan valituiksi. Hahmotut ikään kuin asiaa myöten, kun puhut asiakieltä, ja se taas meinaa, ettei itsestäsi huomata melkein mitään muuta kuin että olet kiinnostunut tuollaisesta aiheesta (vaikket olisikaan) tuohon tapaan. Sen sijaan sinun pitäisi viestiä, millaista elämä'ä haluat elää, mitkä ovat arvosi, mieliaihepiirisi, tekemisentapasi ja mielestäsi hieno näkemys eikä vain täjhän sopiva huomio koulutapaan. Ja ne ovat imagojuttuja, joita ei saa oikein tuota puheenaihetta asiaperspektiivissä vaalien vaan keskittymällä elämään omalla tavallasi poikkeamatta siitä kummemmin edes vaikka puheenaihe niin vaatisi, valitsemalla vaatteet ja tietoiset sosiaaliset viestit niin, että ne luovat tuolle toiselle oikean kuvan eikä kaavamaisesti tai johonkin muuhun keskittyen. Ja niin yleensä ihmisten kaNSSA OLLESSA EIKÄ AINA ASIAPERSPEKTIIVISSÄ MATALALLA TASOLLA VAAN SINUN MIELESTÄSI HIENOISTA JUTUISTA HUOMAUTTAEN, VAIKKEIVÄT NE PUHEENAIHEENA OLISI OLLEETKAAN, NIIDEN MUKAAN ELÄEN PAREMPAA ELÄMÄÄ.

382. Joshaaveammattisi ansaitsemisnäkymät ovat ihan ok tai jopa hyvät, tai edes olemassa, on se tärkeää jaksaa mainita (innostuneesti), sillä tuttusi tuntevat olonsa epävarmaksi, jos ovat järjestään rahattomassa seurassa. Et ehkä rikkaana kustanna heille montaa euroa vuodessa, mutta heitä huolettaa, joutuvatko he uhraamaan satasen tai ylikin sinun tukemiseesi, jos rahasi ovat lopussa ja olet jotenkin pulassa mutta heidän seurassaan. Ja niin he omasta puolestaan laittavat sinut ammattiin, josta saat pysyvät kunnolliset tulot ja pärjäät hyvin omillasi.

383. Useampi samansuuntainen suuri intomielinen harrastus tuo paljon tehokkaammin niiden tyyppisen tyylin, ulkonäön ja elämänpiirin kuin vain yhdentyyppiset harrastukset. Itselläni innostunut liikuntaharrastus monta kertaa viikossa ei tuonut ei-akateemista tyyliä, vaikken enää opiskellut, mutta liikuntaharrastukset yhdessä maatalouskoulun kanssa muuttivat tyylini tehokkaasti toisenlaiseksi kuin elämäntapani olisi vasta silloin muuttunut käytännönläheisemmäksi.

384. Paljon on väliä sillä, kuka tekee sinuun vaikutuksen, keiden esimerkin mukaan aiot elää, mutta silloinkin tyylisi tulee helposti tottumuksesta tulkituksi samaksi vanhaksi, joten valitse ulkonäöltäänja olemukseltaan mahdollisimman äärimmäisiä malleja eikä vain suurin piirtein entisen minäsi kaltaisia mutta kivemmilta aloilat vain, esim. ainaisen opiskelijan sijasta jo itsenäistyneitä, joilla on runsaasti omaa elämää.

385. Jos ihan omin päin, vaikkapa oppikirjasta opiskelemalla yrittää aloittaa uuden harrastuksen, se usein tuppaa jäämään, koska et ikään kuin kuulu sellaiseen lokeroon: tottumuksesi eivät tue sitä eiväytkä muut tule odottaneeksi tuollaista jatkuvaa harrastusta sinulta. Sen sijaan, jos käyt alkeis- ja jatkokurssin ja vieläkin pidät harrastuksesta, niin usein on paljon helpompi jatkaa, kun monet sosiaaliset tilanteet tukevat sitä, että olet tuon aiheen harrastaja ja pidät sellaisesta tekemisestä. Samoin jos harvoin puet tietynlaiset vaatteet, vaikkapa hameen, tuntuu se epävarmalta ja ehkä jää pois, mutta sitten kun sille on ottanut tilaa ja luonut siitä tottumuksen ja totutun osan olemustaan, niin se tulee mukaan kuin itsestään. Samoin harrastukset, ja mahdolliset ammatit sekä vanhojen ei-allekirjoittamiesi harrastusten jas etenkin ammattialan pois jättäminen: alku vaatii tiedottamista, oman tilan ottamista ja puolien pitämistä sekä elämäntavan ja tottumusten muutosta ja loppyu sjuu lähes omalla painollaan.

386. Ei pitäisi jutella ammattialahaaveistaan, elämästään ja kuulumisistnsakaan ollenkaan niille tuttaville, läheisillekään, joiden mielestä vihollisesi on ok heppu, vaikka olisi etäinenkin. Muutoin tulee heidän mielipiteinään sinulle vahingollisia mielipiteitä siksi, että tuo tavallaan komea mies tai vetävän oloinen nainen on niin kuulemma tuuminut. Mieluummin juttelee mukavan aiheen merkeissä tavatuille ventovieraille, jossakin, missä vanha ikävä alasi ei ole kuvioissa.

387. Sinun ei pitäisi pitää ollenkaan yhteyttä, esim. kertoa kuulumisiasi (se vaikuttaa muiden silmissä siltä kuin olisitte läheisissä väleissä) sellaisiin tuttuihisi, jotka heidät tuntien vaikuttavat suuntautumiseltaan sellaiselta, että kaikki heidän tuttunsa ovat vanhan ikävän ammattialasi tai jonkin sitä olennaisesti muistuttavan alan ihailijoita - näin vaikka kyseessä olisi äitisi, vanha ystäväsi tai ihan muun syyn vuoksi ja muissa mertkeissä vallan musirta asioista jutteleva tuttava.

388. Jos harjoittelet jotakin kovasti tai harrastat sitä innolla, niin tapaamasi ihmiset, vaikket tulisi maininneeksi aihetta ääneen, kääntävät sinuun päin sen puolen itsestään ja omilla taidoillaan hitusen lykkäävät sinua siihen suuntaan, etenkin, jos otat harrastuksesi puheeksi. Esim. maalausharrastunut törmää kauniisiin näkymiin ja valojen ja värien runsauteen. Toisaalta, jos harjoittelet tappelua kaiken varalta, niin joudut karummalle tielle ja säädyt sosiaalisesti niin, että joudut tappeluväleihin yllättävän usean kanssa, vaikkei periaatteessa tarvitsisi niin käydä. Ilmiön voi vaihtaa tyoisekseen, jos lakkaa harjoittelemasta yhtä ja harjoittelee sen sijaan jotakin, mikä ihmisten yleisen käsityksen mukaan korjaa edellisen viat, esim. tappelevainen harjoittelee rauhanomaisia välejä, rakentavaa asennetta, rakentavia tekemisiä yms.

389. Blogini joistakin huomioista siitä, miten onnistua elämässä http://onnistumisiapain.blogspot.fi

390. Jos elämänvalinnat tuntuvat pettävän siihen tyyliin, että joitakin taitoja on mutta toiset taidot puuttuvat liiaksi, niin useinkaan kyse ei ole taitojen puutteesta, vaikka niidenkin harjoitteleminen on hyväksi, vaan kyse on jonkin tai useankin perusturvallisuutta luovan tekijän puuttumisesta. Näitä ovat ainakin uskonto arjessa läsnä, musiikin harrastaminen, kanssasi saman elämäntapanäkemyksen jakava asuinseutu, hyvälaatuisen kirjallisuuden lukeminen ainakin silloin tällöin, mietelmien lukeminen (1tai 2 kerralla riittää), aistit auki liikkuminen parantaa alkeelisimpia taitoja, tervehenkisyyden tavoittelu kaikessa -ja varmaan moni muukin asia voi luoda elämään turvaverkkoja, esim. sukupolvea tai paria vanhempien samanmielisten esikuvien tuttavuus. Ja hyvä moraali, liikuntaharrastus, luonnon kauneuden ihaileminen, kenties runot ja romaanit,...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti