perjantai 27. kesäkuuta 2014

(8.) Keskeisiä kohtia

Olen kirjoittanut pitkästi ammattialan vaihdon sosiaalisista puolista, koska en ole osannut aihetta kunnolla vaan olen joutunut nakertamaan sitä pala kerrallaan. Nyt kun tekstiä on kertynyt jo ihan liikaa, on vihdoin mahdollisuus kerätä keskeisiäkohtia, jotka tuntuvat tulevan vastaan uudestaan ja uudestaan.


391. Vanhemmat ovat valinneet sekä toisensa että ammattinsa, arvonsa, harrastuneisuutensa, tuttavansa ja asuinseutunsa. Jos siis aikuistuessasi haluat tutustua aikuisiin ihmisiin laajemmalti, niin täytyy etsiä kauempaa kuin oma kaupunginosa ja luokkatoverien vanhemmat sekä vanhempien kautta nuorempana tai nykyisinkään tulleet ihmiskontaktit.

392. Vanhempien perspektiivin dominanttius johtuu tuosta, että asuinseutusi ja sinulle opetetut taidot ja arvot ovat vanhempiesi tyyppiset ja tapaamiesi ihmisten omia vuosikymmenten mittaisia valintoja, joihin he ovat jo urautuneet, joilla hankkineet taitoja ja joihin nähden muuta laiminlyövät.
Jos mielessäsi tulkkaat vastaasi tulevia asioita vanhempiesi ajattelun kielelle, jumitut vanhempiesi kaveriksi sen sijaan, että lähtiosit omille teillesi.

393. Jos hankit keskusteluissa hyvin ansaitsemaasi arvostusta vanhempiesi arvostamissa taidoissa, sinut luokitellaan noille aloille ammattilaiseksi sopivaksi, koska muut eivät arvosta niitä niin kuin vanhempasi ovat sinulle luulotelleet ja itsekin uskoneet.

394. Keskustelemine jumiuttaa elämään keskustelun perspektiiviin arvoineen ja lähestymistapoineen. Keskustella ei siis pitäisi vanhempiensa, näiden valitseman asuinpaikan naapureiden yms kanssa vaan itseä kiehtovien aiheiden harrastajien kanssa noista kiehtovista aiheista ja katsella videolta tai lukea jostakin haavealojensa taitavimpien opetuksia, työtä yms ja pitää noita esikuvia keskeisinä henkilöinä elämässään niin, että oppii tyylin, tekemisentavan ja arvopainotusten myötä lahjakkuutta ja ammattitaidon haavealoillaan.


395. Kohdasta 6. Lisähuomioita:
avoimien ovien päivä
"Jos vanhempasi pakottivat sinut jarjenvcastaisesti omaan haaveammattiinsa tai ainakin sen opintoihin, niin voiko ola, etta heille kavi nuorempina sen suhteen sama, mita useimmille muille kai kavisi muusikoiden keskella?? Etta treenaisi omin pain kovin hyvalla hengella ja lukisi oppikirjasta ajatuksella ja laittaisi jotain omaa nakemysta peliin kanssa, yrittaisi viimeisen p0aalle hyvaa laatua ja tuumisi, ettei tama viela mitaan. Ja kun sitten kavaisisi katsomassa noiden ammattiin opiskelevien touhuja ja yrittaisi jotakinitsekin, niin saisi seka kohteliaan kuuloisia =kehuja siita etta kelpaa jo aidoksi ammattilaiseksi etta jotakin nokkiinsa ottaneidenvahemman lahjakkaiden ammattilaisten huomautuksia siita, etta on ihan vain aloittelija. Ja niin kunnioittaisi alaa, ettei katsoisi ettei itse sille pysty. Mutta puolison haluaisi silta ammattialalta ja kasvattaisi lapsen parhaansa mukaan noissa jutuissa taitavaksi. Ja siina sina sitten olet aikuisena lapsena ja aitisi ei edelleenkaan usko, etta olisi kelvannut, mutta sina joka olet tehnyt niita hanel;ta puuttuvia sormiharjoituksia,olisit mukamas ke;vannut, vaikka kaikki hanen tuttunsa, jotka ovat sinua lahjakkaasi kehuneet, ovat oikeasti arvostaneet hanta ja hanen miestaan naiden ammatillisen suuntautumisen vuoksi, nai8den arvojen ja mielipiteiden vuoksi, ja sinua tuskin vilkaisseet, puhuneet sinusta vain koska olet aitiasi kiinnostava tekeminen."

395A  Keskusteluyhteys on eri asia kuin jutteleminen. Keskusteleminen on kuin tekisi jotakin työtä yhdessä: toisen näkökulmaan tutustuu tarkkaan ja siitä tulee kommunikaatiota varten kopioineeksi ison osan omiin puheisiinsa, mikä jumiuttaa tuon toisen uomiin, hänen tärkeysjärjestyksiinsä ja hänen taitotasolleen monessa ja siis myös hänen ammattialoilleen ja elämänstrategiaansa. Jos sen sijaan vain juttelee, niin näkökulmat eivät kommunikoidu työmäisesti vaan kuin heittoina, väläyksinä jostakin, mikä on persoonallista mutta mihin ei tutustu tarkkaan, ja niin ihmiset saavat olla erilaisia aikka jutustelevatkin jotakin, kunhan eivät viivy pitkään tai seikkaperäisesti yksittäisessä aihepiirissä, mikä oikeastaan olisi jo keskustelua ja siis samanlaistavaa liiaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti