sunnuntai 18. marraskuuta 2012

(4.) Ohjeita vanhalta ikävältä alalta pois pääsemiseen

HUOM! Lue t'm' blogi oikeassa j'rjestyksess'
Varsinainen blogi alkaa kirjoituksista Haaveammattiin (Näin löydät haavealasi ja näin opit lahjat) ja  Miten oppia kaikki kerralla (N'in opit taidot)  .Lahjojen ja taitojen oppimisessa on tärkeää panostaa noiden kahden kirjoituksen ohjeisiin paljon ja ehkä lukea ne useampaan kertaan.
Muut kirjoitukset ovat VAIN ammatinvaihdosta haaveileville!
Elämänohjeita-osio neuvoo ammattialan vaihtamisessa haavealalle kuin haavealalle, mutta tämä osio on vain radikaalista ammattialan vaihdosta haaveileville, ei siis viereiselle alalle vaihtamista parhaana vaihtoehtona pitäville.
Huom! Lue tämä blogiteksti VAIN JOS kompastuskivenäsi on, ettet onnistu pääsemään pois vanhalta ikävältä alalta. Muista kuitenkin silloinkin lukea koko blogi, sillä tarvitset tukea myös muille aloille pyrkimiseen ja tämän blogin ohjeet perustuvat juuri noihin aiempiin kirjoituksiin Haaveammattiin, Miten oppia kaikki kerralla ja Elämänohjeita alanvaihtoa varten.. Tässä blogissa on paljon asiaa. Lue myös ne kohdat, joita ei ole erikseen merkitty tärkeiksi.

Tässä nyt joitakin mieleen tulleita ohjeita, vaikken asiaa kokonaan hallitse.

Monet asiat näissä alanvaihto-ohjeissa tulevat vastaan monta kertaa hiukan eri muodoissa, osin siksi, etten hallitse aihetta niin hyvin, että osaisin poimia olennaisimman, ja osin siksi, että virheissä, jotka vaivaavat ikävältä alalta turhaan pois yrittävää, on yleensä kyse siitä, että yleensä osaa kyllä samankuuloisen jutun, mutta on jotenkin rajannut asian väärin, ikään kuin toisin sanoinja toisenlaisessa kontekstissa. Esim. itsenäistyminen vanhemmista vaatii yhteydenpidon, keskusteluyhteyden ja ystävällisen sosiaalisuuden katkomista heihin, jottei maailmankuva- ja tyylivaikutteita sekä arvovaikutteita tulisi heiltä vuorittain aivan liikaa, vuosikymmenten painolla yli kaiken muun elämänkokemuksen. Pelkkä itsenäinen arvostelukyky, omat mieltymykset, omat arvot ja omat ystävät eivät siis riitä vaan tarvitaan hurjasti etäisyyttä, jotta syntyy aito itsenäisyys ja ennen kaikkea oma omia arvoja ja mieltymyksiä kuvastava tyyli ja aidosti niiden mukaiset elämänvalinnat. Siksi tekee hyvää lukea sama asia monta kertaa hiukan eri muodoissaan, niin ohjeiden kattavuusalueet ja niiden perusteluina olevat huomiot tulevat selkeämmiksi ja motivaatio käytännön elämänmuutokjsiin paremmaksi.


Näiden ohjeiden tyyli ei ole innostunut vaan keino opastaa sinua tielle, jolla ammatinvaihto haaveammattiisi sujuu helpommin. Matkittavia tekemisentapoja, painotuksia, tärppejä, toimivia suuntia haaveammattiasi kohden... Ikään kuin astinkiviä.

51. Vanhalta alalta poispääsystä:
Jos olet juuttunut alalle, jota inhoat ja jolta haluaisit heti vaihtaa lopullisesti pois mahdollisimman kaukaiselle alalle, mutta työpaikan käytöskoodi ja tuttujesi painostus sinua sille jatkuvasti pakottavat, on sinun kiinnitettävä erityistä huomiota, kuka sinua pakottaa tuolle alalle ja kuka ei. Jos ilmaiset tunnevoittoisen tuontyyppistä työtä vieroksuman mielipiteen tyyliin "Mä'lsää! Ei viittis tätä taas!" ja saat vastakkaista työtä kannattavaa tunneasennetta kuvastelevan vastauksen tyyliin "Minusta nuo tuollaiset jutut ovat kivoja vaihteeksi.", niin tuo toinen haluaisi kyseisenlaisia tehtäviä päätyökseen tai ainakin sivutyökseen, riippumatta siitä, aikooko hän itse käytännössä koskaan tehdä sellaista työtä. Sellainen ihminen on siis vakuuttunut ammattialan suuresta arvosta ja yrittää pakotta sinut sille. Jos taas saat vastauksen "Joo, onhan se liian mälsää.", niin tuo henkilö tuskin pakotta sinua tuollaisiin töihin, jollei vakaumuksellisesti kannata tuon ammattialan arvoa maailmassa. Yllättävän moni työtoveri voi olla vakuuttunut siitä, että ala on arvokas ja ettei ainakaan itse vaihtaisi pois, eikä toivoisi toveriensakaan vaihtavan, vaikka itse työtehtävät olisivat usein mälsiä.
(TÄRKEÄ:) Myös tuttavapiiriin valikoituvat ihmiset, jotka pitävät mukanasi leijuvasta työpaikan ilmapiiristä, ammatin ajattelutavasta, maailamnkuvasta, sosiaalisuuden tyypistä ja arvoista, ja muiden alojen edustajat valikoituvat pois. Siksi he voivat kaikki vetää yhtä köyttä noiden rakkaiden alojen pitämiseksi sosiaalisen ympäristönsä osina, eli sinun pakottamiseksesi työhön, jota inhoat. Vastaavasti pois valikoituvat ihmiset, jotak ovat muista aloista harrastuneita. Hanki siis uusi sosiaalinen ympäristö harrastamalla innolla kaikenlaista sinusta hienoa ja mukavaa ja menemällä tapaamisiin aina suoraan harrastuksista, jotta huout jotakin, mitä kannatat, etkä vastustamiasi asioita, vastustamaasi elämänasennetta jne. Tee sama, jos pääset jollekin työnhakukurssille tms. uuden ammatin tien alkuun.

52. Vanhalta alalta poispääsystä:
Jos nykyinen ammatialasi on vain ikävä väärään osunut valinta, kannattaa sinun lopettaa sillä heti ja laittautua lopullisesti eroon tuon ammattialan näkökulmasta ja arvopainotuksista sekä tekemisentavoista! Etsi sen sijalle jotakin kaikille sopivaa hanttihommaa, esim. maatalousapulaisen töitä, jotta koet käytännössä, miten paljon huojentavampia muut alat usein ovat elämänlaadun osalta. Jos sinusta sitten tuntuu uutta omaa alaa etsiessäsi, ettet jaksa sopeutua kaikkiin uuden työn vaatimuksiin, niin et ole ollut kyllin ihanteellinen siinä, miten mukavaa ja motivoivaa työtä etsit. Useimmille sopii kesäloma, siihen upotaan, niin kiehtova täytyy uuden ammattialasikin olla, jotta opit täydestä sydämestäsi ja sopeudut niihin ulkoisen olemuksesi ja tyylisi muutoksiin, joita alanvaihto vaatii, ja elämäntavan muutoksen tulisi totta kai olla suuri muutos parempaan. Vaihda ympyröitäsi elämänlaadun kannalta parempiin uuden alasi kanssa yhteensopiviin, niin työn vaatima elämänpiirin muutos käy luontevasti ja leppoisuus kasvaa kuin itsestään onnellistumisen myötä.

TÄRKEÄ
53. Jos omat voimat eivät riitä:
Uskonnot, jos niihin täydestä sydämestään panostaa, voivat auttaa pois monesta ongelmasta, jotka omille voimille ovat liian vaikeat. Buddhalaisuus opettaa taitavammaksi ja ortodoksinen kristinusko auttaa jumalaan turvautuen. (Rukoile sydämestäsi ja käy jumalanpalveluksissa ja rukoile siellä sydämesi pohjasta huojennusta mieltäsi painaviin asioihin sen sijaan, että kysyisit uskovaisilta sovinnaisuutta kuitenkin kannattavia mielipiteitä, että pitäisi muka käydä töissä sillä alalla, mistä paperit on.) Oma elämäni koheni olennaisesti, kun tein retken Valamon luostariin ja rukoilin siellä jotakin apua.
Myös elämänfilosofisten viisauksien lukeminen auttaa jotakin.
Terveet elämäntavat elämän kaikilla saroilla niin kuin sydämen ääni kehottaa, antavat voimia, viisautta ja tuovat tervehenkisyyttä.

TÄRKEÄ
54. Sosiaalisen liikkumatilan lisääminen:
Sosiaalista liikkumatilaa eri aloille parantavat ainakin seuraavat:
* Seksuaalisen parin etsiminen muualta kuin inhoamaltasi työpaikalta ja muin kuin inhoaminesi työansioin. (Kaikki olettavat sinun ymmärtävän, että puolison seurassa vietetään koko loppuelämä ja että juuri puolison valinnan kohdalla voit tehdä elämäsi suurimman valinnan siitä, millaista elämää haluat elää: mikä elämänsisältö, mikä elämänpiiri, mitkä arvot, millainen arki, millaiset sosiaaliset suhteet jne. Ei tarvita kuin yksi sopivantyyppinen deitti, niin hänen vaikutuksensa voi voittaa koko muun sosiaalisen ympäristön paineen, jos satsaat juuri suhteeseen häneen etkä muihin ikävämmämpiä asioita arvostaviin ikävämpää elämää eläviin puolisoehdokkaisiin tai muihin vanhoihin tuttuihin. Ks. myös http://yksinaisille.blogspot.fi/2012/03/advice-for-dating-and-finding-new.html)
* Harrasta vaihtelevaista mukavaa liikuntaa, jotta saat rennon reaktiivisen kehon ja sitä kautta myös moneen sopeutuvaisen urautumattoman mielen.
* Omien korvaamattomien ammatillisten vahvuuksien tuolla ikävällä alalla opettaminen kilpailijoille ja seuraajille ammattialan vaihdon varjolla.
* Laaja tuttavapiiri kuten vaikkapa myyjällä tai jotain lajia innokkaasti harrastavalla niin, että tapaa usein erilaisia ihmisiä. Tällöin saa vapaasti valita laajasta kirjosta, millainen on itse, eikä joudu sopeutumaan parin kolmen läheisimmän tutun erikoispiirteiden ja näkemysten kaltaiseksi.
* Elämänviisaus ja tunneäly sekä psyykkinen energisyys. Näitä kohottavat luonnonrakkaus ja puiden (ei kuitenkaan omenapuiden) katselu elämäänsä pohtiessaan, liikunta, feministiset mieltymyset ja arvostukset, elämänfilosofia, ystävälliset sosiaaliset suhteet ihmisiin, jotka eivät painosta sinulle sopimattomille aloille,...
* Jutteleminen eri alojen aiheista.
* Omien elämäntapahaaveiden ja arvojen mukaiset harrastukset mahdollisimman paljon mahdollisimman usein - edes kerran vuodessa ja ainaisina haaveina, jollet muuhun nykyisellään kykene, mutta jotain sen suuntaistakin on parempi kuin ei ollenkaan. Jos voit, niin harrasta näiden ohjeiden avulla puoli tuntia komesti viikossa, mieluiten pidemmän aikaa vaikkapa puoli vuotta tai pidempään. Enemmän tuo isomman tehon.
* Halu tienata rahaa miellyttävien alojen töitä tekemällä. (Kaikkihan haluavat töitä mieluiten juuri OMALTA lempialaltaan, etenkin, jos siitä saa ihan kivasti rahaa! Haluavat kovasti tehdä omasta mielestään tähdellisimmän alan töitä, vaikka ne olisivat työmäisiä siinä, missä muidenkin alojen työt tai vielä enemmänkin, sillä onhan motivaatio hyvä. MUTTA Työnantajalle se on kerrottava selvin sanoin, sillä jotkut kokevat harrastuksensa lomailuksi, josta eivät halua tehdä työtä itselleen.)

55. Jos vanhan ikävän alasi töille on paljon kysyntää, voit antaa tämän blogilinkin niille, jotka tuota sinusta ikävää alaa niin kovin ihailevat, sillä tämän blogin pitäisi auttaa alalta kuin alalta haavealalle kuin haavealalle. Samoin voit neuvoa muutaman hyvän oppikirjan ja kertoa eri opiskelupaikoista. Ehkä he sitä juuri sinulta etsivät.

56. Opettele tekemään ero eri ihmisten rivien välissä esittämien vaatimusten välillä. Jos vaikka vanhempasi vaativat tiettyjen heitä miellyttävien elämänalojen perusasioiden huolehtimista koko ajan, niin kuitenkin voi olla, ettei melkein kukaan muu niitä vaadi. Esim. puolisoehdokkaat voivat olla arvoiltaa ja elämäntavoiltaan (huomaa tunnelmailmapiiri, tyypilliset tilanteet ja lisätyt painotukset) aivan eri planeetoilta keskenään, vaikka olisivat saman harrastusryhmän jäseniä. Yleensäkin jopa saman ihmisryhmän jäsenet, vaikka olisivat mielestäsi samannäköisiä ja jotain yhdessä puuhanneet, voivat olla keskenään täysin erilaiset: kannattaa aivan erilaisia elämäntapoja, arvoja, ammattialoja ja sosiaalisuuden tyyppiä. Jos yleistät yhden vaatimukset kaikkien muidenkin vaatimuksiksi, olet tuon yhden armoilla, vaikka muut eivät olisi samoin harrastuneita. Tiputa hankalia ammattialavaatimuksia esittävät pois tuttavapiiristäsi.
Vastaavasti sinua voidaan luulla samanlaiseksi kuin muuta 10 vuoden tarkkuudella samanikäiset saman opiskelualan samaa sukupuolta olevat ihmiset, ja siksi painostaa heidän kanssaan samoihin elämänvalintoihin. Älä juttele mitään niiden opiskelukavereiden tms. kanssa, joiden elämänarvoja et halua kopioida, pysyttele heistä etäällä ja käytä vaikkapa erivärisiä vaatteita kuin he, jotta ihmiset tunnistavat sinut eri henkilöksi kuin se, joka esitti niin innokkaasti vanhaa ikävää alaasi arvostvia mielipiteitä. Kaveeraa mukavia aloja arvostavien ikävää alaa arvostamattomien kanssa, mutta varo, etteivät he rahan vuoksi aio ikävälle alalle kumminkin.
Mutta järkevintä on lopettaa väärän alan opinnot heti ja etsiytyä mhin tahansa mukavan (ei lähimainkaan viereisten, jollet itse pitänyt vanhasta alasta) alan töihin tai opintoihin sen sijaan.
Arvaapa kuka tekee tämän tyypin virheitä? Oman vanhempasi usein arvailevat sinulle sopivia valintoja muiden samanikäisten samaa sukupuolta olevien tuttujensa perusteella, kuin "sattumoisin" nämä sitten ovat heidän omalle alalleen etsiytyneitä nuorempia ammatinharjoittajia ja opiskelijoita, niin mukavia!, niinpä vanhempiesi mielialat sopisivat varmaan sinullekin parhaiten. Samoin puolisosi, ystäväsi ym. läheisesi voivat arvailla sinulle sopivia valintoja muiden "samnalaisten" edesottamusten perusteella - Huh! Iik! Yäk!
Havaintokykyisyyttä myös sosiaalisissa asioissa parantaa luonnon monimuotoisen kauneuden ihaileminen.
Mielestäni tämä ei ole edes surkuhupaisaa vaan ikävämpää kuin zombien eli elävän kuolleen kanssa keskustelisi. Ongelma kai syntyy siitä, että vanhemmat aina sanovat, että "on niin mukavaa nähdä, kun lapset kasvavat, että millaisia heistä tulee, ja nythän parikymppisenä sen jo näkeekin", mutta toisaalta, kun lapset kasvavat johonkin sellaiseen, mihin vanhemmat eivät ole koskaan sopeutuneet, niin, että lapset ovat jääneet kaipaamaan elämäänsä juuri sitä elementtiä (Miksi siitä sitten tulee oma tie eikä vain harraste? Omasta lapsuudenkodistani puuttuivat naisten jutut, taiteet ja uskonto sekä pitkälti käytännön tekemiset ja sosiaalisuus. Kyllä niitä kaipaa ihan kunnolla elämäänsä, jatkuviksi pääelementeiksi eikä vain vähän joskus kokeeksi.), niin lasten oman tien näkeminen on niitä juttuja, joita vanhemmat eivät halua ollenkaan huomata, koska siten menettävät lapsensa kokonaan, kun nämä kulkevatkin selvbästi kokonaan eri tietä kuin vanhempansa. Eli vanhemmat ovat joko täysin havaintokyvyttömät tais itten niin ulalla, etteivät sano mitään, vaan yrittävät taas jatkaa vanhoista aiheista ja pakottaa lapsensa vanhempien tietä kulkemaan.
Ilmeisesti vanhemmat myös tekevät havaintovirheitä. "Jahkailee", he tuumivat kun lapsi kieltäytyy selvin sanoin, jopa jyrkästi, ja niin he pakottavat useampien kehotusten ja pakkojen voimin ja tuumivat voittaessan "No, uskoithan sinä. Voi miten kiva sinulla nyt!". Johtuneeko tuo siitä, että isä on paljon hidasjärkisempi kuin äiti ja miesten rooliin piintynyt, mutta alkuun autettuna pitää äitin tempauksista ja tyylistä kovin.

57. Jos ammatinvaihtomahdollisuuksiasi rajoittaa lahjojen ja taitojen puute, lue tämän blogin kirjoitukset Haaveammattiin ja Miten oppia kaikki kerralla, ehkä myös Elämänohjeita-osio. Niiden ohjeiden avulla opit lahjat ja taidot. Ajattelukurssini http://pikakoulu.blogspot.fi/2011/11/ajattelukurssi.html opastaa siinä, miten oppia paremman, ihan riittävän hyvän ajattelukyvyn.

58. Mikä sitten on oma ala:
Jos et tarkkaan tiedä, mikä nyt sitten olisi sellainen haaveala juuri sinulle, niin luultavasti sinulta vain puuttuu elämänkokemusta eri alojen harrastuksista, pätkätöistä, niiden harrastajista, ihailijoista, arvoista ja elämäntavasta sekä elämänpiiristä. Eli tutustu mahdollisimman moneen kiehtovaan vaihtoehtoon, jotta elämänkokemuksesi lisääntyessä tiedät, mitä haluat. SAmallakin alalla voi olla monen eri tyypin töitä. Esim. pomoilla on sosiaalinen, opetusalan ja edustamisen työ, jossa saa tehdä omalla tavalla omia arvioita yms. keventävää. Toisaalta jos pitää alasta erityisesti, niin juuri alainen saa tuon alan työtyypin kanssa olla eniten tekemisissä päivät pitkät tarvitsematta upota paperitöihin ja ties mihin sivuseikkoihin.

59. Arjen tottumusten muuttaminen:
Jos selvität arjen hankaluudet jatkuvasti vanhan ammattialasi hyveitä pitkin, se tiputtaa sinut yhä uudestaan vanhaan ammattiisi suuntautuneiden lokeroon. Pyri selviytymään arjestasi uuden ammattialasi hyveisiin satsaten.
Kuhunkin ammattialaan kuuluu perusosaamisen taso tietyissä asioissa, jonka kunnon ammattilainen pyrkii ylläpitämään useimmiten tai lähes koko ajan elämässään. Älä huolehdi tuosta osaamisesta vanhalla alallasi vaan satsaa uuteen alaasi ja sen ammattitaidon perustaan.
(Huh, miten ankea merkintä tuli tehtyä näin isänpäivänä! Jotenkin on veto kokonaan poissa kuin ennenvanhaan lapsuudessani ikään.) Jos siis vanhempasi tuumivat, että oi kun kiva, kun meillä on tää meidän perheen tai suvun meininki, niin jos haluaisit vaihtaa alaa, niin heitä romukoppaan koko meininki sillä sen kanssa et saa uusia itsellesi sopivia ystäviä, harrastuksia ja haaveammattia vaan kaikki käy vanhempiesi tyylillä. Vedä ruksi koko tyylin yli ja huolehdi, että muut pitämäsi kaltaiset ovat sinulle läheisimmät ja määräävät tyylistäsi, maailmankuvastasi, elämäsi rytmistä ja meiningistäsi leijonanosan haaveidesi suuntaan eikä mitään vanhempiesi haaveiden ehdoilla kuten vanhempasi, jotka ovat tottuneet määräämään pikku tekosyin koko elämäsi. (Se kai johtuu siitä, että kun heidän kanssaan juttelet ja teet pienen myönnytyksen, niin heidän maailmankuvansa saa tilaa siten kuin olet tottunut eli valtavan paljon: koko maailma näyttää sellaiselta kuin minä he ovat sen aina nähneet, ja omat mielipiteesi jäävät piipittäen lyttyyn sivuseikkoina, sillä ne eivät kuulu heidän omaan elämänstrategiaan, eivät ole heidän taitojensa ja arvojensa valossa mielekkäitä satsauskohteita kuten sinulle. Vanha dominantti ei opi uusia temppuja mutta nuori elämästä vasta oppiva ja omaa maailmankäsitystään vasta muodostava on vastaan tulevien näkemysten heiteltävänä.)

60. Jos nojaudut toisiin:
Jos nojaudut liiaksi toisiin, joilla on eri ammatillinen  suuntautuminen kuin itselläsi, se johtuu yleensä siitä, että olet jäänyt lyttyyn, omat tarpeesi ovat jääneet täyttämättä ja niin olet perävaunun roolissa, kun oma elämäsi on noissa oloissa puhditonta. Mutta eri tavoin suuntautuneet piittaamattomat ihmissuhteet eivät luo sinulle tilaa vaan vetävät suuntiin, jotka eivät johda elämääsi mihinkään positiiviseen vaan vievät entistä suurempaan puhdittomuuteen ja masennukseen. Sinun on otettava tilaa olla yksiksesi, oltava enemmän omillasi ja harrastettava omin päin niitä asioita, joista itse olet kiinnostunut, joita aidosti arvostat, vaikkeivät muut näkisi mitään syytä olla kiinnostunut sellaisista. Pidä puolesi ja tutustu uusiin sinusta hienoihin ihmisiin, vaikka olisivat ihan erityyppisiä kuin tähän astiset tuttusi: ehkä teillä uusien tuttujen kanssa synkkaa oikeasti, kun kerran heitä sydämestäsi arvostat etkä vain muiden kehotuksesta. Kun tuttavapiiri on kirjavampi, on helpompi löytää oma paikkansa, oman mieltymystensä ja arvostustensa mukaiset kivat tekemiset, ihmissuhteet ja ammatti. Muutto uudelle pitämällesi paikkakunnalle kivemman alan töihin voi auttaa.

TÄRKEÄ
61. Vanhemmista etääntyminen kovin kauas on olennaisen tärkeää:
Itsenäistyminen vanhemmista täysin omiin omanhenkisiin ympyröihin ilman, että matkii vanhempien meininkiä tai vaalii heidän hyvinä pitämiään asioita kuin he olisivat ystäviä eivätkä pikemminkin élämänhistoriasi kuin samankaltaisuuden vuoksi yhdessä samaa porukkaa kanssasi, niin itsenäistyminen näkyy olevan, lahojen oppimisen lisäksi, kaiken A ja O, sillä silloin saa harjaannusta juuri itsestä kaikista kivoimmissa asioissa ja niiden taidoissa sekä saa itsensä kaltaisen sosiaalisen ympäristön, joka innostaa juuri itseä kiinnostaviin asioihin. Vanhempiin ja sukuun yhteyttä pitävä on kuin lieassa sidottu vanhempien elämänpiiriin, näkemyksiin ja arvoihin, kun taas kokonaan uuden elämän aloittanut on paljon vähemmän apinostettuna.

TÄRKEÄ
62. Mihin porukkaan sinut lasketaan kuuluvaksi:
Vanhempasi ovat ihmissuhteistasi ainoat mielivaltaisesti mukaan tulevat. Muut olet valinnut mieltymyksiesi perusteella. Sinun oletetaan valinneen kaikki ihmissuhteesi mieltymystesi perusteella. Jos olet jonkun kanssa ollut samaa porukkaa viisi vuotta, hänet lasketaan parhaaksi ystäväksesi, vaikka hän olisi äitisi. Kun kohteliaisuuskäsitys on mitä on, ei niin kuuluisi tehdä, mutta usein niin kuitenkin käy, joten parempi valita kaikki sosiaaliset edesottamuksensa ammattialamieltymystensä ja elämäntapa-arvojensa perusteella.
Miten sitten saada itse valita seuransa? Ensinnäkin jotakin kivaa meininkiä voi diggailla etäämpää, olla ikään kuin meiningin etäjäsen, vaikkei sen lähemmin tutustuisi, onpahan kuitenkin samanmielistä seuraa. Se, että jää muistelemaan kesälomaa ja kaikenlaisia omasta mielestään kivoja tapahtumia, ihmiskohtaamisia, harrastuklsia jne. luo perustaa oman roolin löytämiselle. On hyväkin, ettei muiden alojen ihmisiin ole samanlaiset vieressä nyhjäävät ihmissuhteet kuin työtovereihin, s8illä ovathan tekemiset luonteeltaan toisenlaisia. On hyvä tutustua moneen jollain lailla omien harrastusten tiimoilta, sillä siten saa sosiaalisia kontakteja uudessa paremmassa roolissa eli siis paremman roolin itselleen ihan käytännössä ja voi sitä kautta kasvaa toisentyyppiseksi jonkin kivemman alan ihmiseksi. Olennaista on harrastaa omin päin paljon kaikenlaista itseä kiinnostavaa, niin on kivan henkinen kiinnostava tyyppi toisten samanmielisten mielestä. Olennaista on myös vaihtaa uriltaan enemmän noiden toisten alojen ihmisten urien kaltaiseen meininkinn, jossa heidän työtään ei korvaa vanhan alasi työ vaan juuri jokin heidän alansa tyyppinen työ tai harrastuneisuus. Samoin, jos vanhat sosiaaliset suhteesi painostavat sinua vanhalle alalle, ei meiningin samanlaistaminen uuteen merkitse vanhoihin ihmissuhteisiisi panostamista vaan uusiin alkaviin ihmsisuhteisiin, mutta toki vain niiden läheisyyden ja luotettavuuden määrän.

TÄRKEÄ
63. Kivoille aloille aikovaksi hyväksytyksi tuleminen:
Sosiaalisen roolin vaihtaminen ja uusiin ympyröihin pääsy  kai yleensä jää kiinni siitä, ettei tule hyväksytyksi kunnolliseksi uuden alan porukoiden jäseneksi, kun on muka vanhan alan tyyppinen. Jotkin kai ovatkin vanhan alanasa tyyppiset, eivät halua vaihtaa laaa, mutta suurimmalla osalla ongelma on jokin ihan muu. Luultavasti kyse on siitä, kenen kanssa laskee itsensä samaan porukkaan kuuluvaksi niin, että on samanlainen meininki edes joskus tavatessa, mikä sitten näkyy oelmuksessa sosiaalisten suhteiden kohdalla. Eli on muka valinnut vanhempansa ja työtoverinsa päätäämään elämästään. Avainasemassa tämän ongelman ratkaisemisessa näkyisi olevan vanhoista ympyröistä, (HUOM!) niiden itsestäänselvinä kaikkien - eikä vain kaikkien tuontyyppisten alojen ihmisten - noudatettavina vaateina pitämistä alan perusammattitaidoista, irti päästäminen ja heittäytyminen harrastamaan uutta innokkaan harrastajan tapaan tosimielellä tuollaiseksi ihmiseksi haluten, niin että henkii noiden harrastusten meininkiä kuin ammattialanaan eikä työmeininki mukana raahautuen kuin haluaisi vain hetkeksi puolella mielellä harrastaa muuta kuin työtä. Arjen on oltava haavealojen tyyppinen ja tunnelmainen - ei ikävän vanhan työn - sill'ä arjen meiningin perusteella arvioidaan ammatillinen soveltuvuus: harrastuneisuuden ja sitoutuneisuuden määrä kai lähinnä. Sen taas saavuttaa aktiivisella harrastamisella ja elämänarvoja koskettavalla panostamisella kivoihin aloihin, ja panostamisen hellittäminen ikäviltä aloilta kokonaan.

TÄRKEÄ
64. Vaatteet ovat tärkeitä sosiaalisten luokitusten tekijöitä yhdessä olemuksesi, tekemistesi ja arvojesi kanssa!:
Kiinnitä huomiota pukeutumiseesi. Vältä työvaatteiden ja niiden tyylisten vaatteiden käyttöä vapaa-ajalla. Kiinnitä huomiota symboliväreihin ym. pukeutumistyylillisiin sosiaalisiin viesteihin ja symboloi vapaa-ajan pukeutumisessasi vain juuri niitä asioita, joita haluat elämääsi paljonlisää, sillä vapaa-ajalla sinun oletetaan valinneen vapasti, millainen ihminen haluat olla ja mitä tehdä, mikä kuvastuu pukeutumisvalinnoissasi.
Olemus liittyy siihen, millaista elämäntapaa, elämänpiiriä, elämänrytmiä, tekemisentapaa, arvoja ja näkemyksiä huout, koska elät sellaista elämää, koska olet sellainen ihminen. Vaikket osaisi vaihtaa vanhaa kokonaan mieleiseksesi, jo laajempi harrastuneisuuden piiri ja elämänkokemus kiinnostuksenkohteista näkyvät olemuksessa tuoden elintilaa toiveisiisi päin. Myös se näkyy, keitä pidät eniten samanhenkisinä kanssasi ja miksi - ainakin, jos pyrit elämään itsekin siihen tapaan.

65. Sosiaalisen ympäristön vaihto kanssasi samanhenkiseen:
Pysyvä muutto (ks. Elämänohjeita-osio) jollekin pitämällesi paikkakunnalle, jonka päärahanlähteinä ovat haavealasi ja sen lähialat sekä muut pitämäsi ihan kivat alat, eikä lähes ollenkaan ikävä työ, josta haluat eroon. Muutto vaihtaa ympäristön paineen haavealoille päin ja pois ikäviltä aloilta, ja tuo kanssasi samanhenkiset sosiaaliset suhteet.

66. UUden oman alan löytämisestä:
Oman alan ei tarvitse olla sellainen, jolla tuttavasi näkisivät olevan merkitystä työelämässä. Pääasia on, että viihdyt sen alan puuhissa ja arvostat sitä alaa suuresti. Tämän blogin muut tekstit auttavat puuttuvien lahjojen ja taitojen oppimisessa. Aloita kirjoituksesta Haaveammattiin, ja lue seuraavaksi Miten oppia kaikki kerralla, ja sitten Elämänohjeita. Sovella oppia käytäntöön!

67. Sosiaalisen kyvykkyytesi lisääminen:
Luonnon ihaileminen auttaa löytämään uusia sopusointuisia ratkaisuja sosiaalisiin tilanteisiin ja elämänasenteeseen. Vietä joka viikko vähintään puoli tuntia luonnon helmassa ihan vain luonnon tunteita koskettavasta kauneudesta nauttien! Kuulostaa ehkä pikkujutulta mutta toimii tosi hyvin!

68. Mistä väärät ammattialaluokitukset ovat peräisin:
Ihminen, jolla on eri vahvuudet ja mieltymykset kuin sinulla, voi tunnistaa tekemisesi ihan pieleen: esim. globaalin vastuuntunnon matemaattisuudeksi ja mieltymyksen urheiluun akateemisksi urasuuntautuneisuudeksi.
Monella oman alansa löytäneellä, esim. vanhemmillasi, voi olla paljon tuttuja samanmielisiä, jotka ihailevat hänen ammattitaitoaan. Jos päihität vanhempasi jossakin heidän ammattialansa perustaidossa, johon he ovat sinua lapsesta asti treenanneet, voivat kaikki heidän tuttunsa olla täysin vakuuttuneita siitä, että ainoa sallittu paikka moiselle super"lahjakkuudelle" on vanhempiesi arvostaman alan työ. Silloin voi paeta vielä arvostetumman alan töihin, tai katkoa totaalisesti välit vanhempiin ja olla pitmättä minkäänlaista yhteyttä vanhempiin ja kaikkiin heidän tuttuihinsa.

69. Sinulla on perusmeininki, jonka perusteella muut arvioivat, millainen ihminen olet, mm. mille ammattialalle sovit. Tuo meininki koostuu vaikutteista, joita saat tekemisentavoistasi, lähiaikojen kaikista tekemisistäsi työ mukaanlukien, kaikista, joiden kanssa jutustelet, median seuraamisesta ja niistä maailmankuvien puolista, joiden kanssa olet keskusteluyhteydessä tai muuten tekemisissä, sekä niiden ihmisten elämänympyröistä, joiden kanssa flirttailet. Jos jäät pitkäksi aikaa muistelemaan jotakin asiaa kuten loma-aikaa tai jotakin tärkeää asiaa (esim. jos joku onnistuu tolkuttamaan sinulle, että ikävän alan opinnoissa tsemppaamisesta on tärkeää huolehtia), niin se voi määrätä meininkiäsi kuukausia tai pidempäänkin. Yritä siis tehdä meininkiäsi silmällä pitäen tietoisia valintoja näissä edesottamuksissasi, jotta saat itse valita, minkä sortin ihminen olet, etkä vain ajaudu jollekin alalle.

70. Elämän reaaliteetit, vihollisesi, kylmät ihmiskontaktisi ja henkilöt, jotka haluavat laittaa lusikkansa soppaasi ja jotka kenties arvostavat vanhaa ikävää ammattialaasi, aiheuttavat sen, että jatkuvasti pidät silmällä heidän näkökulmaansa: kuin olisit sen ammattilainen, ja niin tuo erikoistuminen heitä vastaan varjelemiseen johtaa sinut heidän mielialoilleen eli jonnekin, minne et alkuunkaan sovi. Pitäisi hankkia viholliset ja elämän reaaliteetit niistä asioista, joiden parissa haluaa olla jatkuvasti tekemisissä, mihin aihepiiriin upota: pyörittää elämäänsä noita aloja arvostavien ihmisten edesottamuksia silmällä pitäen ja heidän mielipiteitään tarkaten. Samalla on otettava mahdollisimman paljon etäisyyttä vanhoja ikäviä aloja arvostavista tahoista ja käytettävä myös heidän torjumiseensa paljon vähemmän aikaa ja energiaa. Se merkitsee, ettet ole enää heidän alansa statuskilpailussa mukana vaan vähän tai paljonkin höveli, kun heidän mielestään höhlän lailla piittaat vain muiden kaukaisten alojen pärjäämisestäsi ja statuksestasi jossakin, millä heidän mielestään ei ole väliä elämässä. Olennaista on, että maailmankuvasi pyörii haavealojesi asioiden ympärillä eikä vanhan ikävän näkökulman asioissa, näin myös tappelukysymyksissä ja vaikutuksen tekemisessä ylipäätään. Muilta, etenkin ikävien alojen ihmisiltä, menet ohi huomaamatta.

71. Ota minäkuvaksesi omat valintasi (vaikka niitä olisi vähän ja neolisivat vapaa-ajan juttuja: omat valinnat ovatkin juuri siinä määrin kivoja itselle juuri), mieltymyksesi ja arvostamasi asiat; älä toisten puolestasi tekemiä valintoja, esim. vanhaa ammattialaasi, sen taitojen korostamista ja käsitystä luonteenlaadustasi johonkin sentapaiseen sopivana.

72. Usein tuttavat yrittvät arvioida ihmisiä ja sinua pienten piirteiden mukaan eivätkä ymmärrä, että ihmisen omia varsinaisia piirteitä ovat ne, jotka tulevat hänen olemuksensa mukana isoimpina piirteinä koko sosiaalisessa tilassa eikä vain pikku huomioina, että kenen kanssa on ollut tekemisissä ja mitä toisarvoista on puuhannut. Se kai johtuu siitä, että ihmisiä ei pidetä niin läpinäkyvinä kuin ovat, eikä niin erilaisina kuin ovat, eikä niin väärällä alalla olevina kuin mitä ovat monet. Eli jos joku tulee punttikselta ja koko huyone huokuu positiivista punttiksen ilmapiiriä, niin tuo tyyppi kai piti juuri punttista tärkeänä elämässään ja sopisi paremmin fyysiseen työhön. Muiden sosiaaliset huomiot alkavat mennä oikein, jos vaihdat lähes täydellisen oikealle alalle, sillä silloin ominaisuutesi näyttävät tukevan alanvalintaasi. Ja vasta silloin on seurasi kanssasi samanhenkistä.

73. Omin päin ollessa on omat kivat harrastukset ja niiden meininki valtaa alaa. Mutta jos arjessaan noudattaa vanhoja rutiineja, käyttää koulutettua näkökulmaa lehtiä lukiessaan jne., niin niiden mukana tulee vanhempien näkökulma ja heidän meininkinsä, joka sopii heid'än arvostamilleen aloille, muttei omiin haaveisiisi ja omaan makuusi. Anna harrastustesi ja mieltymystesi meiningin vallata alaa niin paljon kuin mukava ja kätevä mielestäsi on, ja opettele arkeenkin uusi pitämäsi arvostamasi meininki ja näkökulma, josta lukea lehdet yms., niin olet sen henkinen tyyppi kuin millainen oikeasti olet ja mitä itse eniten arvostat. Silloin löydät samanhenkisiä tuttavia helpommalla ja pääset itsellesi sopivaan lokeroon muidenkin silmissä. Ja arkesi on itselesi mukava ja pyörii niiden asioiden ympärillä, joita itse arvostat itsellesi sopivina.

74. Mihin nuorten aikuisten ammatinvalinnan vapaus katoaa? Yksi syy voisi olla uskomus, että sukulaiset ovat
 toistensa kaltaisia. Silloin joutuu helposti sukulaisten ammattialalokeroon eikä omaansa. Toinen se, etteivät vanhemmat osaa opettaa muuta lahjakkuuksia kuin oman suuntautumisensa taitoja. Kolmas se, että kun
 lapset nähdään keskustelevaisina järkevinä, niin järki käy vanhemman väen ehdoilla, koska näillä on kokemusta ja tietoa. Jos lapset nähtäisiin irrationaalisina vouhottajina, niin ehkä saisivat harrastaa mitä lystäävät ja ottaa ammatikseen, mitä mielivät.
Ehk' lapset pit'isi n'hd' sen verran "irrationaalisina" kuin mit' reilut 20 vuotta v'h'isemm'n el'm'nkokemuksen ja vastaavasti heikomman osaamisen varassa kokonaan toimiminen edellytt'', sill' omaa ymm'rryst''n on t'rke'' saada kuunnella t'ydesti ja on t'rke'' ker't' el'm'nkokemusta omista kiinnostuksenkohteista, vaikka olisi nuori ja arka.

75. Jos olet jumiutunut samoille urille etkä siksi saa muutosta parempaan elämässäsi, niin lisää elämääsi positiivista vaihtelua. Tee joka päivä jotakin erilailla tai uutta erilaista, kierrä edes kortteli eri puolelta ja katsele puita.

76. Jos jäit koulupakon lyttäämäksi paljon enemmän kuin mitä sinulle olisi ollut tarpeen, niin mieti, olivatko kouluopettajasi 4:n, 5:n ja 6:n oppilaan tyylisiä. Ehkä he kävivät hikipinkotyyliin korottamassa numeroitaan opettajiksi päästäkseen ja koulupakko on vain muren heidän omasta kouluntarpeestaan vielä aikuisellakin iällä.

77. Katso kirjoitukseni Haaveammattiin ja Miten oppia kaikki kerralla sekä osio Elämänohjeita alanvaihtoa varten. Niin kuin voit oppia haavealasi taitoja ja lahjoja keskittymällä sen aihepiiriin ja harjoittelemalla jatkuvasti juuri niitä, niin sinut on koko nuoruutesi ajan laitettu johonkin näkökulmaan ja harjoittelemaan sen taitoja: vanhempiesi ja koulun taitoja ja muiden sinulle sopivina pitämiä asioita, esim. vanhempiesi lempialoja. Olet siis perustekemisentavaltasi keskittynyt tietynlaiseen suoriutumiseen ja monta muuta elämänalaa olet joutunut jättämään pois. Kouluasian osaaminen ei merkitse, että sitä olisi edelleen täysipäiväisesti harjoiteltava muun elämän kustannuksella, vaan nyt on aika opetella olemaan erilainen ihminen: sinulle sopivaa täysipainoista elämää viettävä, itseäsi kiehtovista sioista oppiva.

78. Jos lapsuutesi olit koulumuotissa ja nuoruutesi väärän ammatin kaavaan tungettuna, et voi yksioikoisesti ajatella itseäsi samana henkilönä kuin minä muut sinut silloin näkivät, vaan sinun on tunnustauduttava toisenlaiseksi persoonallisuudeksi nyt aikuisena, vaikka nyt vain toteuttaisit silloisia haaveitasi, mutta koska tyylilajisi on muuttunut, niin jos haluat päästä vanhoista kaavoista eroon, sinun on oltava ikään kuin eri henkilö, uusista asioista viehättynyt, vanhaan tympääntynyt, sillä muut eivät näe sieluasi vaan vain ulkoisen olemuksesi ja konkreettiset tekemisesi heidän seurassaan, ja juuri niiden avulla voit ohjailla lokeroa, johon sinut laitetaan.

79. Niillä, jotka painostavat sinua sinulle sopimattomalle alalle sen sijaan, että tyytyisivät olemaan sillä itse, on yleensä pukeutumisen viestit suuresti pielessä, jolloin he joutuvat eri rooliin sosiaalisissa ryhmissä kuin mihin sopisivat, ja niin he joutuvat raahaamaan koko porukan tai jonkun tietyn muun mukanaan haavealoilleen päin. Heiltä tyypillisesti puuttuvat heidän arvojaan symboloivat värit pukeutumisessa tai he käyttävät niitä harhaanjohtavasti esim. toisenlaista luonnetta ja arvomaailmaa sekä suuntautuneisuutta ja toive-elämänpiiriä kuvastavasti sävytettyinä, harhaanjohtavina kokonaisuuksina (esim. sovinnaisuuden mukaan) tai vääräntyylisesti (esim. heidän haavealallaan taitavan mutta eri aloille itse suuntautuneen tutun oman tyylin mukaan). Auttaisi heitä ja muuta ympäristöä, jos symbolivärit olisivat heillä paljon suoraviivaisemmin käytettyjä heidän omiin aitoihin toiveisiinsa päin ja ei tyyliteltäisi aseman saamisen toivossa sovinnaisuuteen tai oppimismielellä taitavampien henkilöjohtaiseen tyyliin päin. Samoin voisivat harrastaa haavealansa opintoja tms. haavealansa oikeaa kunnon tekemistä ainakin tunnin verran juuri ennen sosiaalisia happeningejä, niin joutuisivat lokeroiduksi juuri haavetekemistensä pariin ilman, että muun porukan mieltymykset ovat esteenä sille.

80. Omat toiveet ovat kokonaan eri sanastolla, eri maailmankuvan puitteissa, eri arvojen ja etenkin eri elämänpiirin asioita kuin mitä pystyy oikein hahmottamaan vanhempien tai pieleen menneen vanhan ammattialan silmin. Kun lähdet omin päin uuteen itseäsi kiehtovaan harrastustapahtumaan, mietit, että tää on kiinnostava, nää on hienoja juttuja, tällainen näkökulma maailmaan on hieno, nää kivoja juttuja tehdä. Kun taas jos sukulaisesi tai vanhat tuttusi kommentoivat samaa tapahtumaa etäältä, niin he vain luokittelevat sen marginaaliseksi, elämänpiiriä hetkauttamattomaksi, kun taas jos olet omillasi omien uusien tuttuviesti seurassa, niin sama tapahtuma voi olla sinulle kokonaan uuden maailman ja elämänalueen alku. Ehkä löydät omimman itsesi sitä kautta...

81. Vaikka inhosin koulua ja kärsin siitä, ei näin jälkikäteen kouluvaikutteista tule minulle yhtään niin huono olo kuin vaikutteista vanhempieni tyyleistä elää ja ajatella. Mitä jos vanhempien vaikutetta vain on liikaa eikä koulu ja yliopisto niin kamalia, jollei tyylivaatimuksia ole, vaikka mitä niitä enää, kun on kurssit käynyt.

82. Voi olla, että olet vahingossa ottanut älymallia sosiaaliselle ja muulle ymmärrykselle vahingolliselta taholta. Vain insinöörialoja arvostavat katsovat matematiikan lisäävän älyä. Muiden mielestä se on vahingollista ymmärrykselle ja etenkin elämänviisaudelle. Matematiikassa tehdään kovin vähän huomioita ja huomio on kohdistuneena kovin kapeaan piiriin asioita ja muut asiat yritetään siinä tiputtaa pois "häiritsemästä", mikä on jokseenkin sama kuin havainnonteon välttäminen eli mahdollisimman suuren typeryyden tavoittelu, typerys kun ei huomaa melkein mitään. Musiikin katsotaan sen sijaan lisäävän älyä, etenkin tajua erilaisista meiningeistä, mikä voi olla ammatinvalintamahdollisuuksien kannalta olennainen pääasia!

83. Tuttavapiirisi naisväki ei ole omituisesti erikoisen ei-miesmäisen näköinen vaan järjestään ainakin tuhat kertaa elämänviisaampi kuin miesväki, mistä seuraa erilainen hyväntuulisempi ulkonäkökin. Mutta työpaikkasi naiset ovat toki juuri tuohon työhön suuntautuneita ja samanlailla itsesi kanssa suuntautuneet naiset löytyvät mukavista harrastuksistasi. Varo jäykkää kehonkuvaa, sillä se sumentaa sosiaalisen silmäsi. Varo myös vakiintuneita muotoiluja asioille ja tekemisille, sillä ne estävät oppimisen ja uudet ratkaisut. Elämänviisautta voi oppia hyväksymällä naisellisia arvopainotuksia ja tekemisiä naisten tapaan.


TÄRKEÄ
84. Harrastuksissasi vältä ikävän vanhan alasi ihmisten harrastusseuroja ja etsi eri seura  aivan eri ympyröistä, joihin tulee kaikenlaista noista asioista harrastunutta väkeä. Esim. yliopiston urheiluseurat vetävät yliopistoa arvostavaa väkeä, vaikka ne periaatteessa ovat vain tuota harrastusta varten.


85. Yleensä, kun onkoko elämän paino ammattisaavutusten takana, pääsee pidemmälle ja korkeampaan laatuun, paljon suurempaan innovatiivisuuteen kuin jos vain orjallisesti toistaa ammattialan vakiintuneita kaavoja. Niinpä ammatinvaihtaja voi näyttää lahjakkaammalta kuin ammattialan perustekemisiin ihastunut friikki, mutta kyse ei ole lahjakkuuserosta vaan ideoiden hakemisesta muualta elämästä ja eri elämänalue3ilta koko maailmankuvan piiristä, mhin friikkikin ihan hyvin pystyy, jos vain tulee ajatelleeksi sen olevan mahdollista, mahdollinen tapa edistää oman ammattialan töitä.

TÄRKEÄ
86. Kanna vastuuta omista sanomisistasi ja tekemisistaäsi, sillä ne määräävät pitkälti, mhin sinua voidaan ohjailla ja mihin ei. Eli lähinnä voidaan ohjailla vain niihin asioihin, joihin sinut saadaan vastaamaan edes joskus "Juu, onhan ne hienoja juttuja." Älä toista kokeneempien perässä heidän mielipiteitään siitä, miten hieno ja millainen kukin ammattiala on. Koeta korvata sellaiset kliseet edes "umph"-äännähdyksellä, joka ei paljon ota kantaa. Mieluummin salakuljeta omat oikeat tunteidesi ja parhaan elämänviisautesi tukemat mielipiteesi keskustelun osaksi vaikkapa irrallisina huomautuksina "Minusta myyntityö on hienoa. Haluaisin myyjäksi." tai "Mun mielestä tunteita tarvitaan maailmassa. Jokin elämänviisas käytännön ammattiala varmaan sopisi minulle. Ja taiteet ne vasta upeita olisivat!" Sillä, millaista keskustelua noiden huomautusten tiiumoilta syntyy, vai eikö mitään, ei ole paljoakaan väliä mutta on tärkeää, ettet pyörrä puheitasi. Jos kuvittelet jonkun leikkaavan keskustelusta erillisiä huomautuksia, joita olet tullut tehneeksi, vaikkapa kertoakseen kaverilleen sinun mielipiteistäsi, niin noista irrallisista pätkistä ei saa syntyä eri kuvaa ammatillisesta suuntautumisestasi kuin mille aloille itse oikeasti toivot, sillä ympäristösi saattaa tosiaan olla niin valikoiva vanhan ikävän ammattialasi hyväksi ja unohtaa muut kiinnostuksenkohteet, koska ei luokittele niitä ammateiksi vaan vain harrastuksiksi.
Lähinnä kuvittelisin tällaisten ongelmien johtuvan siitä, että keskustelukumppanisi on eri ihmisryhmää kuin sinä: eri sukupuolta, eri ikäinen tai aivan eri lailla suuntautunut omilta mieltymyksiltään. Esim. jos nainen ei oikein ymmärrä miehiä, hän ei tunnista nihkeyttä reaktioksi huonojen elinolojen aiheuttamaan ongelmalliseen elämäntilanteeseen, josta pitäisi auttaa pois, vaan hän vain tuumii, että olet tyypillisen miesmäisen näköinen, muttei osaa arvioida, mitä se kertoo mielipiteistäsi ammattisi sopivuudesta sinulle. Samoin miehet virheellisesti usein luokittelevat naiset naismaisen näköisiksi eivätkä eri tavoin suuntautuneiksi kuin he itse. Vanhempi sukupolvi saattaa tuumia, ettet koskaan sano kunnolla mitään, ja siksi poimii noita "joo, onhan se ihan kiva"-myötäilyjäsi muka todellisia aitoja mielipiteitäsi kuvastavina. Kiinnostuksenkohteesi hän luultavasti luokittelee harrastuksiksesi, koska ei niistä itse mitään ymmärrä, kun on niin toisella tavoin suuntautunut. Usein ihmiset olettavat, että olet heidän kanssaan tekemisissä vain siksi, että mielipiteenne ovat samanlaiset, koska ammatillinen suuntautumisenne on samanlainen, ja muuten et olisi tekemisissä, ja siksi hän korvaa mielipiteesi omilla mieltymyksillään, ajatellen, että huitelet pois omille teillesi, jos pidät jostakin muusta tekemisestä enemmän. Silloin kai sinulle olisi olennaista tulla noiden ihannealojesi ihmiste3n kanssa hyvin juttuun, parhaiten! Se usein jää kiinni siitä, että median seuraamisesta ym. syntyvä arjen teoriaperspektiivi on vanhempiesi tai nykyisen ammattialasi tyylinen eikä kokonaisuudessaan ihannealojesi ihmisten tapaan, heidän tyylillään, heidän tärkeinä pitäminen painotuksineen, noita ihannealoja arvostaen käytetty, vailla väriä vanhempiesi tyylistä, mikä onnistuu parhaiten, jos muutat uudelle paikkakunnalle ja puuhailet vain ihannealojesi juttuja ja jätät yhteydenpidon vanhempiisi pois kokonaan. Pelkkä itsenäistyminen ei siis riitä, sillä on kyse tottumuksista, uomista, joihin arki helposti tipahtaa siksi, että on keskusteluyhteyden päässä vanhemmistaan, joiden tyylilajia helposti luullaan omaksi tyylilajiksesi, koska olet vuosien myötä ollut niin paljon tekemisissä sen kanssa, suorastaan kasvanut sen varjossa.

TÄRKEÄ
87. Moni ihmettelee, mistä ikävän alan tyyli tulee kuin se olisi muka heidän omin tyylinsä. Se tulee vanhemmilta. Se tulee vanhempien maailmankuvan mukana, maailmankäsityksen tyylinä. Vanhempien maailmankuva kuvastelee heidän arvojaan, jotka ovat seurausta heidän mieltymyksistään ja kuvastelevat heidän taitojensa ja heikkouksiensa jakauman luomia tyypillisiä elämäntilanteita mielekkyyksineen. Sinulla kuuluisi olla omien mieltymyksiesi, arvojesi ja omien taitojesi ja lahjojesi - sii sinulle luontaisen suuntautumisen eikä vanhempien treenaamien taitojen mukaan oma elämäntilanteesi ja siihen sopiva maailmankuvasi, jossa ei nähdä vanhempiesi suuntaan "kasvamista" mielekkäänä vaihtoehtona vaan sinulle oman tiesi löytäminen olennaisena, eikä sen tarvitse olla vanhempiesi kriteereillä hyvä tie vaan omillasi!
Harvasta maailmankuvasta tiedät yhtä paljon kuin vanhempiesi käsityksistä maailman ilmiöistä. Luultavasti et tunne edes omia mielipiteitäsi yhtä tarkkaan, koska kokemusta sinulla on vuosikymmenet vähemmän kuin heillä. Heidän maailmankuvansa saa siis hel posti dominantin roolin ja sen myötä heidän elämäntilanteeseensa ja heidän mieltymyksiään vastaavaan elämänstrategiaan perustuvat ratkaisut tuppaavat kävelemään yli omien mieltymyksiesi ja arvojesi. Helposti luullaan, että laajin maailmankuvasi on se, minkä avulla suunnistat - eikä omat mielipiteesi. Helpoimmalla pääset, jos katkot keskusteluyhteyden vanhempiisi ja hankit paljon elämänkokemusta itseäsi kiinnostavista asioista, vaikka ne vanhemmistasi olisivat aivan marginaalisia.
Jos olet nuori ja osin vanhempiesi maailmankuvan varassa, niin saatat saad ikävän alan tyyli- ja maailmankuvavaikutteita sekä taipumuksen panostaa juuri sen taitoihin, jos vanhempasi kertovat vakavin äänenpainoin sen olevan "tärkeä" ala maailmassa, tärkeä ala osata, satsata, hankkia ammattitaito tai opiskella edes ihan vähän - varo tätä: opiskeluvuodet helposti venyvät loputtomiin, kun noita valintoja luullaan omiksesi. Tee sen sijaan omia arvojasi kuvastavat radikaalitkin valinnat heti, niin saat kiittää itseäsi lopun elämääsi!
(Luultavasti vanhempasi saavan mukavan rennon tyylinsä siitä, kun ovat luokitelleet sinun mieltymystesi mukaisen ammatillisen suuntautumisen turhanaikaiseksi lomailuksi, jota siis sosiaalisuuttaan harrastavat, vaikka itse kannattavat kireää työnteko"moraalia" omilla mielialoillaan.)

TÄRKEÄ
88. Sinun sosiaalisen imagosi perusrakenneosasia lienee tapasi keskustella, se, millaista käsität keskustelun olevan, etenkin, millaisiin palloihin koet olevan tärkeää vastata ja mihin ei: onko keskustelu objektiivista ajatuksenvaihtoa, jolloin joudut helposti akateemisille aloille, kuuluuko sen olla pikemminkin elämänviisasta ja leppoisaa, jolloin käytännön alat voisivat sopia sinulle, vai onko se edustamista (mitä piirteitä pyrit vaalimaan mielikuvissa), vai mitä...

89. Tuore ylioppilas ja parikymmenta vuotta vanhemmat vanhempansa eivät odellakaan ole tasaväkiset mitä aikuisen elämän tuntemukseen tulee, ja vanhat uomat ja omat uomat ovat eri juttu, samoin vanhempien sosiaalinen maailmankuva ja omasta näkövinkkelistä tärkeät jutut ovat erilaisia.

90. Ehkä uudelle alalle ryhtymisessä ei ole niinkään kyse siitä, mikä oli lähtötyylisi, lähtökohtasi ja taustasi, kuin siitä, että omin päin hankit kokemusta sinua itseäsi kiehtovista asioista, niistä kaikista kiehtovimmista, mitä keksit, ja sitten kun ihastut johonkin juttuun ja tekemiseen erikoisesti, niin kaiken vaikutusvaltasi keinoin yritä itse muuntautua sellaiseksi niin arjessasi kuin tekemistesikin, sekä kohokohtien ja noudattamiesi arvojen osalta. Silloin saat oikean tyylin ja pisteitä yrittämisestä, yrittäminen on pohja, jolta ponnistaa uutta oppiakseen ja uudenlaiseksi muuttuakseen: kiehtovammaksi, olennaisempien asioiden kanssa tekemisissä olevaksi, elämän sydämellä läsnä olevaksi, elämänviisaammaksi juuri siten kuin sinulle itsellesi on hyväksi ja elämässä viisasta.

91. Sosiaalisen roolin vaihtaminen on helpompaa, jos olet hajamielisen uppoutunut uusiin tekemisiisi etkä puuhaa vanhoja ikävänmallisia ollenkaan, mikä toisi sinulla taas tulvahduksen vanhaa ikävää meininkiä sosiaalisine euhteineen. Vanhat ikävät tekemiset kannattaa lopettaa kokonaan ja lukea esim. erilaisia uuteen näkökulmaan sopivampia lehtiä ja eri hengessä. Roolinvaihdoksen ajan on hyvä, jos ei katsele kamalasti muita ihmisiä kohti tavattaessa ja jos välttää vanhoja ikävää työtä arvostavia ihmiskontakteja totaalisesti - mieluiten lopun ikäänsä! Jos katsoo kohti, loksahtaa helposti vanhaan tuttuun lokeroon, jossa sosiaalisten kontaktien henki ja siis niiden keskeiset tekemiset ja arvot ovat tietynlaiset vanhat tutut. Mutta jos huout uusia tekemisiäsi ja uudet tuttusi tottuvat näkemään sinut niin harrastuneena ihmisenä ja vähitellen vähä vähältä opit sellaisen elämäntavan ja kanssakäymisen tavan, niin roolinvaihto sujuu isolta osin kuin itsestään, jos vain olet tarpeeksi vakuuttunut uuden suuntautumisesi sopivuudesta arkesi pääsäveleksi ja kiinnostuksenkohteista ammatilliseksi ykköseksi, ja vanhan alan jutut pudota kokonaan pois.

92. Tämän blogin muut kirjoitukset opastavat alanvaihdossa haaveammattiisi paremmin. Tämä blogimerkintä on vain avuksi kompastuskivien poistossa. Varsinaiset ohjeet saat noista muista aiemmista merkinnöistä.

93. Tulin muistaneeksi jostain aikoja sitten lukemiani (ei ruuminnrakenne- vaan) ihmistyyppejä ja ne näyttäisivät kuvaavasti sopivan tähänkin. Keskivertoa tyhmempi koleerikko pitää keskiverron tasoa ihanteellisen hyvänä ja jaksaa raataa sen eteen vaikka koko elämänsä, kuivan ajatusohjatun työnteon ja pondeeraamisen itseisarvoikseen ottaneena. Keskiverto pygmikko on tyytyväisenä urillaan, kun kaikki kerran on hänelle sovitettua, ottaa rennosti, nauttii hyvästä ruuasta ja mukavuudenhaluisena ei paljoa uusille urille pääsystä haaveile tai edes sellaista suvaitse. Tervehenkisyydestä isomman kapasiteetin saava atleetikko kaipaa lisää vaihtelua ja vilkasta toimintaa. Kun keskiverron taso ei häntä jaksa kiinnostaa tai inspiroida mitenkään, hän etsii elämänsisältönsä muusta kuin ajattelusta: aistien tasolta ja liikunnasta sekä käytännön jutuista. Siinä, missä koleerikko on työnarkomaani ja pygmikko uriaan rakastava, atleetikko on alanvaihtaja, jos nämä piirteet aiheuttaa juuri suhde nykyiseen ammattialaan.

94. Jos on jotenkin urilleen jumiutunut, mutta haluaisi vaihtaa alaa, kannattaa harrastuksenaan tutustua muutamaan tai useampaankin kiehtovcaan alaan tai tekemiseen ja katsoa, josko joko niistä kiehtoisi niin, että jumiutuisi  harrastamaan sitä sitten ihan vakavissaan sille alalle aikoen. Parikin, tai useampi, sellaista harrastusta voisi olla hyväksi, sillä siten muutat ihmistyyppiäsi sellaiseksi kuin mitä olet mieltymystesi, arvojesi ja miellyttävimpien tekemisten tyypin osalta.
Jos olet jumiutunut suurin piirtein oikealle alalle, mutta työ tuntuu raskaalta, lue blogini http://www.SoMuchMoreFreeTime.info enempien vapaa-ajan harrastusten hyödyllisyydestä työn kannalta.

95. Harrastuksenaan harrastaminen ja vakavissaan alalle ammatikseen aikoen ovat kaksi eri asiaa. Harrastaja tyytyy yleensä alan tavalliseen tasoon ja meininkiin, kun taas ammattilaiseksi aikova haluaa satsata koko elämäntavan voimalla ja kehittyä lahjoissa niin esikuvien, elämäntapamuutiosten, erilaisten kurssien ym. ylimääräisten oppien ja sukulaisammatteihin (niiden oikean ammattilaisen tapaan) satsaamisen avulla, sekä kehittyä opetustaitojen, tyylin ja sosiaalisen lokerointumisen osalta tuon alan taitavaksi friikiksi tai muuten vain sen ihmistyypin edustajaksi.

96. Monen alan lahjojen oppimiseen tarvitaan muut alat poissulkevaa totaalista keskittymistä tuohon alaan, edes hetkittäin. Esim. joidenkin alojen lahjojen oppiminen edellyttää hetkellistä koulutetun mm. medioissa käytetyn maailmankuva ja ajattelutyypin laskemista pois käytöstä, jotta se ei tuo lisäväriä, vie osaa voimista ja ole tiellä kiinnostuksenkohteen täysipainoiselle harrastamiselle.

97. Niistä, joilla on kanssasi sama elämäntapahaave ja joilla on samantapaiset arvot kuin sinulla, on sinun löydettävä uudet läheisesi. Heihin tutustut, kun ensin ryhdyt itse elämään haave-elämääsi, otat edes ensi askeleet sen suuntaan - kyllin isot askeleet niin, että olet heti lähempänä haaveitasi. Apua saat niiltä, jotka jakavat harrastuneisuutesi tai ne haaveesi, jotka juuri nyt koskettavat sinua eniten. Heihin tutustut tuon haaveen harrastajien tapahtumissa, harrastuskursseilla yms.

98. Usein elämänsä parantamisessa saa paremman laatutason, jos ei yritä huolehtia kaikkea kerralla tasaisella koulutetulla laatutasolla, vaan tarttuu hetkeen ja huolehtii yhden tai muutaman asian kerrallaan parhaalle mahdolliselle tolalle sen mukaan, mikä kunakin hetkenä tuntuu luonnistuvan hyvin. Ponnista haaveitasi kohden äläkä jää tämän hetken elämänolojen ja koulutetun osaamisen puitteisiin vaan kurkota aitoja haaveitasi kohden.

TÄRKEÄ
99. Mitä jos jokin ammatti on aina ollut suurin haaveesi, mutta jotenkin vain olet aina ilman selvää syytä tullut vieroksutuksi pois sen alan töistä ja harrastuksista. Ehkä se ei ole suurin haave noille muille, jotka ovat asemissa sillä alalla, ehkä he eivät halua niin korkeaa laatutasoa kuin mihin yrität satsata alalle päästäksesi ja mikä sinulle luontaista tuolla kaikista suurimmalla haavealallasi olisi. H ehaluavat ottaa kevyemmin, saada vain työn töiden joukossa ja suoriutua tuon alan tavallista laatutasoa pitkin. Ehkä myös alan harrastajat ja asiakkaat ovat puolella mielellä, ihan vain elämänsä yhden jutun monien joukossa kanssa. Silloin sinun on opittava suoriutumaan kevyempää laatutasoa pitkin, selviytymään alan tavalliset kuviot sen tavallista laatutasoa pitkin. Suuresta omistautumisesta on hyötyä isompi treenimotivaatio ja hetkittäisesti käytettävä paljon korkeampi laatutaso, joka sopisi vaikka ekspertille, mestarille tai tähdelle näytöksiin, yksin tehtävään toisista poikkeavaan työhön, muttei arkeen, jonka on soitava yhteen tuon alan muiden työntekijöiden ja puolella mielellä olevien harrastajien kanssa.

100. Josd et tyylillisesti sovi haavealasi harrastajien ja ammattilaisten joukkoon, vaikka olet tosissasi alasta harrastunut vakavalla mielellä, niin sinun ehkä kannattaa kokeeksi kopioida myös tuon alan ihmisten puutteet ja huonot puolet, jotta heidän kanssaan samanlaiselta pohjalta ponnistaen pystyt löytämään ilmaisun omalle itsellesi sen sijaan, että ihan vain näyttäisit perin juurin toisen tyypin ihmiseltä.

101. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Tuppaat saamaan sellaisen sosiaalisen ympäristön kuin mikä on päätyylilajisi ja elämäntapasi. Jos sinulla siis on vihollisia, älä varjele itseäsi heitä vastaan heidän tyylilllään vaan omalla haavetyylilläsi. Ole ikään kuin maskotti, joka saa vierelleen omantyyppistään meininkiä.

102. Kun sinulla on vaikeaa tai matkallasi haavealallesi on jokin merkkipylväs, vaikkapa uuden harrastuksen aloittaminen tai siirtyminen pysyvästi entistä vakavammin haavealallesi aikovaksi, niin rukoile ja käy kirkossa edes kerran, jotta saat uskonnon tuen pärjäämisellesi. Myös kukat, puiden katselu, luonnon helmassa vietetty aika, elämänviisaus ja runot auttavat.

103. Jos pääset vanhasta ikävästä alastasi isolta osin eroon ja kohti haavealojasi, elämäsi painopiste muuttuu. Siinä, missä arjen ennen täytti raadanta ja ikävien alojen näkökulma, nyt on tilaa niiltä vallannut haavealojen tekeminen, jolloin haaveesi eivät enää ole etäisiä vaan arjen osa: et kurkota niitä kohden vaan ne ovat arjessa läsnä, jolloin elämäsi dynamiikka muuttuu. Opit katsomaan maailmaa uudesta näkökulmasta ja omaksumaan uuden leppoisamman ja paljon tyytyväisemmän asenteen työhön ja opiskeluun. Jopa arjen välttämättömyydet menettävät kireää sävyään ja muuttuvat leppoisamman elämäntavan osiksi. Tämä on jonkinlainen sopeutyumistehtävä sinulle, kysyy näkökulman muutosta ja eroa arjen tottumusten tuntemuksissa. Se myös tekee persoonallisuudestasi tyytyväisemmän. Sinun on löydettävä uusi paljon paljon mielekkäämpi työkäsitys ja enemmän tunteidesi mukainen toimelias ajankäyttö.

104. Jotta osaisit tehdä pesäeron vanhaan ikävään alaan ja sille pakottaneisiin ihmisisuhteisiisi, nyt kun olet jo päässyt siitä eroon, muttet vakiintunut uusille uomillesi, niin sinun on löydettävä jotakin vertailukohtaa vanhan alan puutteille ja kärsimyksillesi ikävällä alalla ollessasi, jottet ole liian suvaitsevainen vanhaa ikävää toimimatonta ammattialavalintaa kohtaan, sillä pakottaneita ihmisiä kohtaan ja jotta et olisi jumiutunut tuohon vanhaan tilanteeseen varautuneisuutesi osalta vaan tajuaisit aloittaneesi uuden erilaisen elämän. Siksi tekee hyvää verrata ikävää alaa johonkin rikokseen, vaikkapa murhatuksi tulemisen uhkaan, jotta saat mielessäsi itsellesi sanastoa, joka auttaa sinua välttämään vanhat kauhut.

105. Jollet varsinaisesti halua vaihtaa alaa, niin voit kuitenkin saada jonkin mukavan harrastuksen, lahjat ja taidot siihen, jos jaksat harjoitella. Mutta silloin lue VAIN kirjoitukset Miten oppia kaikki kerralla ja Haaveammattiin.

106. Kai jonkin alan harrastajaksi, opiskelijaksi tai sen alan ihmiseksi tulet helpoimmin hyväksytyksi, kun harrastat sen alan tavalliseen tapaan sen alan tavallista laatutasoa pitkin ja teet niihin mukautuksen luonteesi, arvojesi ja mieltymystesi suuntaan sen verran kuin haluat. Olet silloin ikään kuin tulkannut luonteenlaatusi ja laatutasosi muiden harrastajien keilelle. Tilanne on vähän kuin alaa vasta katselevan alkeiskurssilaisen, joka tekee kurssin mukana ja omiaan ja omalla tyylillään, muttei ole vielä muodostanut selvää näkemystä alasta, vaan turvaa alan tavalliseen, mikä kai on kommunikoituvuuden peruspilareita. Enemmän voi harrastaa innolla mutta perusjuttuja myös tehden, esim. osin kurssin mukaan ja osin oman näkemyksen mukaan omia teitä kulkien. Kurssien pääasioiden osaaminen on usein se mittapuu, jolla arvioidaan, harrastaako joku vakavalla mielellä, samoin innostuneisuus: muita enemmän mankumisen sijaan pitäisi kulkea hiukan omia teitään, jotta kurssin asia on mielekkään verran opiskeltu ja muu omin päin.

TÄRKEÄ
107. Arjella on jokin perusmeininki ja jokin tapa, jolla varmistetaan riittävä selviytyminen maailman heitellessä, ja se tapa on eri tavoin suuntautuneilla erilainen. Opettele satsaamaan elämän karikoissa ja arjen perusolossa sinua eniten kiehtovien useiden ammattialojen selviytymistaktiikoihin ja arjen tyyppiin, niin et vahingossa loksahda vanhan ikävän ammattialan lokeroon siksi, että käsityksesi arjesta tai mielekkäästä tavasta selvitä maailmassa on esim. taitojesi vinoutuneisuuden vuoksi jäänyt vanhan ikävän sammattialan ihmisten tyyppiseksi ja uudet taidot harjaantumattomiksi, epävarmoiksi, kokeilemista vaille jääneiksi, unelmiksi vain. Kokemus opettaa paljon, jos sydämestäsi arvostat jotakin alaa ja sen tapaisia elämänarvoja, elämäntapaa!

108. Jos löydätja sinulla on varaa ostat jokin haavealasi hyvälaatuinen oppikirja, niin sitä selaamalla ja jostakin vähän lukemalla voit saada ottaa mallia erityisen hyvätasoisen ammattilaisen lähestymistavasta ja tulla sosiaalistetuksi tuon ammattialan tapoihin, sen maailmankuvaan ja elämänpiiriin. Katsele useampia kirjoja ja valitse sinulle sopiva eikä välttämättä myyjän eniten suosittelemaa.

109. Väkisin pakertaminen ei yleensä tuo hyvää laatua vaan työlästyneen näkemyksettömän tekemisentavan, vaikka aihe periaatteessa kiinnostaisi sinua ja olisi miellyttävä. Se on vain muistumaa kouluajoilta, jolloin kaikkien oli pakko lukea koulukurssit. Tee sen verran kuin sinua miellyttää. Anna haavemielikuvien kasvaa ja kehittyä parempilaatuisiksi, erillään taitojesi kehityksestä. Haaveitasi ylemmäs tuskin yllät, ellet ensin opi haaveilemaan vielä kauniimpia, mutta taitosi voivat hyvin kehittyä haaveisiisi asti, jollet lätistä haaveitasi taitojesi tasolle. Treenaa aina kun hyvin luonnistuu ja sinua viehättää tekeminen, sillä silloin et kompastu vääränlaisiin tekemisentapoihin, joita muiden asioiden ajatteleminen (niihin sopeutuminen) tuo, vaan yllät haaveesi karttanasi aina vain parempaan laatuun ja taitoon, ja vähitellen siis noiden oikeaan osuvien tapojen löytäminen käy aina vain helpommaksi, arkesi osaksi niin, e3ttä tekeminen tuo tyytyväisyyttä elämääsi etkä lätisty aivottomaan suorittamiseen vaan taitojesi idea ja henki on aina hyvä ja läsnä.

110. Kun tuoreella innolla pelkkien haaveidesi ja omakohtaisen harrastuksen varassa lähestyt jotakin aihetta, on sinulla luultavasti paljon enemmän intoa ja puhtia kuin muilla tuon alan harrastajilla ja ammattilaisilla. Useimmille on käynyt niin, että haaveet ovat lätistyneet olemassaolevan taitotason tasolle ja siinä missä sinä harrastat lyhyen tovin kerrallaan, he tekevät vähemmän kiehtovien tavoitteiden varassa töitä vähintään 40 tuntia viikossa ja luultavasti ovat lopunkin ajasta tuon alan ammattilaisen tai intomielisen harrastajan roolissa. Vaikka parhaat usein jäävät harrastajiksi ja ammattilaisiksi, niin kuitenkin voi käydä, ettet kaikessa voi ottaa mallia vanhoista idoleistasi vaan sinun on korvattava osa malleista tovereilla ja omien haaveidesi ja omen näkemyksesi seuraamisella.

111. Kun onnistut saamaan ihannealojesi näkökulmaa ja tyyliä hetkellisesti, niin tuon muutoksen pysyväksi saaminen on kiinni siitä, että nuo asiat oyörivät jatkuvasti kiehtovina ja tärkeinä mielessäsi ja pidät tärkeänä oppia niistä uutta ja olla kykeneväinen juuri noiden taitojen saralla, noiden elämänalueiden mittapuulla ikään kuin se juuri olisi opiskelualasi ja ammatillinen tehtäväsi sekä se3n kiehtovuudet ihanteitasi.

TÄRKEÄ
112. Näyttäisi olennaiselta panostaa useaan haavealaan vakavalla mielellä ammatikseen niille aikoen, vaikkapa 5-15 alaan, hankkia niistä kokemusta, lahjoja, taitoja ja suuntautua niille kaikille ammatillisesti. Niin saat itse valita ihmistyyppisi etkä jää osin vanhan ikävän alasi tyyppiseksi. Näin pystyt vastaamaan elämän haasteisiin pitämältäsi pohjalta pitämälläsi tavalla, vaikkei kaikista rakkain haaveammattisi yksinään kantaisi kaikissa elämän heittelemisissä. Niin tyylilajisi muuttuu pitämäsi tyyppiseksi myös siltä osin, kun muut testaavat, minkä alan tyyppistä on raaka realismisi, tapasi vastata elämän kolhuihin, jota ehkä pitävät todellisen luontosi ja elämäntaktiikkasi näkymisenä ulospäin, eli sdiis myös ammatillisen suuntautumisesi tyyppisenä.
Ammattitaitosi saa tukea viereisistä aloista, esim. aivan eri taiteenalat toistensa taidoista ja lahjoista sekä liikunnasta, luontoharrastuksesta, uskonnosta, opetustaidoista, ehkä filosofiasta jne. ja vara-ammatiksi sopisi vaikka vahtimestari ja puutarha-apulainen ja myyjä.

TÄRKEÄ
113. Lue myös kirjoitukset Haaveammattiin, Miten oppia kaikki kerralla ja Elämänohjeita.
Myös ne kohdat kannattaa lukea, joita ei ole merkitty tärkeiksi. Tärkeiksi merkityt kohdat eivät ole tiivistelmä koko blogista vaan kohtia, joita ei saa unohtaa ammattialan vaihdosta haaveillessa. Erilaisia huomioita on paljon. Jos jotkin kohdat tuntuvat ajankohtaisilta elämässäsi juuri nyt, niistä saa enemmän irti, jos ne lukee huolella syventyen aiheeseen.

114. Se, että on haavealojensa tekemisissä hengessä mukana, näyttäisi opettavan lahjoja niille. Mutta silloin on vain varottava, etteivät ne noiden haavealojen ammattilaiset ja edistyneemmät harrastajat, jotka eivät ole hengessä niin vahvasti mukana - ovat vaikka työuppuneempia kuin sinä tai sitten vanhempiensa siivellä oppineita - etteivät nuo laimeammanhenkiset pääse sanelemaan sinulle tapoja ja tyyliä, joilla tuon alan taidoista on selviydyttävä. Niin käy, jos vaikka otat heistä mallia ja suuresti kunnioitat heidän taitojaan, mutta silloin et opi, vaikka oppisit hyvin, jos omassa hengessäsi saisit kaikenlaiset tuon alan taidot opetella.

115. Tässä jollain lailla toimiva jumalalle osoitettava rukous: "Auta minua tässä, amen awomen" ja mielentila tälle asialle omistautuva ja yleismaailmallisen moraalinen.
Puun katsominen rukoillessa tuo tunteikkaamman elämänviisauden, joka auttaa.

116. Tapaamiensa ystävällisissä väleissä olevien ihmisten lahjakkuuksia ja taitoja voit oppia ottamalla mallia siitä, mihin elämänalueisiin (näkö, kuulo, liikkuminen, muisti, ajattelu, mielikuvitus, tunteet, sosiaalisuuden eri tyypit, tunnelmataju, kauneus, jne.) he ovat keskittyneet mitenkin vahvasti (sekä tavallisten keskittymistensä osalta että hetkellisen keskittymisen) ja millaisia asioita he näistä huomaavat, missä rooleissa nuo elämän osa-alueet ovat tekemisessä ja mitä rakenteita tai säännönmukaisuuksia he huolehtivat noudatetuiksi. Hyväntahtoisuus parantaa havaintokykyä ja matkimisen taitoa. Ystävälliset välit tuovat toisen tekemiset paremmin näkyviksi ja metrin tai puolen päästä elekielen kautta kopioiminen on helpompaa kuin monen metrin päästä. Saman ryhmän jäsene3ksi sosiaalistuminen parantaa oppimista olennaisesti ryhmän teeman vaatimissa taidoissa. Taitavammat ratkaisut ovat onnistuvaisempia ja siksi vaikuttavat moraalisemmilta, joten taidoissa auttaa paljon, jos ottaa mallia juuri moraalisista ja itsekin yrittää olla ihan moraalinen.
Muista, että ammattia opetellessa tai ihan jo haavealan harrastukseenkin suuntautuessa on erittäin tärkeää matkia elämäntapa ja arvot eikä vain kapea-alaisesti suoriutua jostakin tietyistä taidoista! Elämäntapaa ja arvoja matkiessa on tärkeää tehdä niistä heti omakohtainen versio: opit ensin taidon ym. mielellään noudatettavat asiat ja sitten mietit: "Tästä syystä (itse omakohtaisesti!) haluan elää muunmuassa näin!", "Tästä syystä tähän tapaan arvostan näitä asioita. Lisäksi arvostan noita (muiden alojen ja niiden elämäntapojen9  asioita, näistä kaikista muodostuu yhdessä tällainen kokonaisuus, elämäntapa ja näkökulma elämään." ja "Tähän tapaan nämä ovat kivoja tehdä. Hienoja tällaiset asiat.".

TÄRKEÄ
117. Eri ajattelutavat huolehtivat eri puolet asioista kuntoon ja lyövät laimin eri asiat, usein ne ylipäätään huomaavatkin vain tietyn näkövinkkelin asiat ja sopivat siksi vain tuon tietyn näkövinkkelin työntekijöille. Voi olla, että tuttavasi järjestään laittavat sinut tietylle alalle siksi, että ajattelutyyppisi huolehtii juuri sen alan asiat ok, mutta lyö ikävästi laimin muita toisten  elämäntapojen ja maailman kannalta tärkeitä asioita. Kiinnitä huomiota arvopainotuksiisi, huomiosi piiriin, siihen, minkä tyypin asioita havaitset ja huolehdit kuntoon, ja minkä tyyppien asiat ikävä kyllä lyöt laimin, sekä siihen, mitä painotat esim. puheessasi mainitsemalla, että ne ovat kyllä käytännössä tärkeitä asioita. Eri ihmiset selviytyvät eri kautta, eri taitojen varassa ja niin ei edes raha ole kaikille tärkeä juttu vaan voivat ajatella, että elämänsisältö on t'rkein ja kykeneväinen saa kyllä elämiseen rittävät rahat kasaan ilman rahakeskeisyyttä, minkä katsoo sopivan vain yksinomaa rahan vuoksi tehtäviin töihin. Opettele haavealasi ajattelutyyppi "laiminlyönteineen" ja painotuksineen sekä esim. haavealasi kanssa rimmaaavaa mukavaa musiikkia kuuntelemalla ja naisten kultturin näkökulmaa opettelemalla laajempi ja elämänviisaampi eri elämäntavoista ymmärtävä ajattelutyyppia elämässä avuksesi.

TÄRKEÄ
118. Älä hyväksy rahaa vanhan ikävän alan töistä tai vanhan ikävän alan piiriin liittyen, äläkä ainakaan tavanmukaisesti tai jääden odottamaan tulevia summia ihmisiltä, jotka ovat ansainneet rahansa isolta osin jotakin sentapaista työtä tekemällä, sillä jos niin teet, jäätä tarkkaamaan tuota elämänpiiriä (vähintään siinä, missä tarkkat vihollisiasi, mutta sosiaalisemmin) "jaa, tuleekohan sieltä rahaa" ja se näkyy olemuksessasi rahanlähteidesi kohdalla ja saa käytännön pakon saada rahaa jostakin jumiuttamaan sinut noille aloille. Satsaa sen sijaan täydesti mukaviin aloihin rahanlähteinä: niiden pätkätöihin, työnhakuun siille, ammatti-identiteetin muodostamiseen, kivoilla aloilla olennaisten taitojen kehittämiseen ja ylläpitämiseen, kivemman alan ihmiskontakteihin, työntekijätuttuihin, työnsaantimaisemiin... (Muista lukea tämän blogin muut kirjoitukset avuksesi taitojen ja lahjojen oppimiseen!)

119. Millainen ihminen olet - ja kuinka kasvaa ihmisenä?
Kukin joutuu itselleen tyypillisiin tilanteisiin ja ratkoo ne itselleen tyypillisin tavoin siksi, että hänen taitonsa ja heikkoutensa ovat mitä ovat. Ne näyttävät (havaintokyky) tietyn näkökulman maailmaan ja siinä korostuvat omat taidot ja niiden asettamat tyypilliset rajat sille, mitä pystyy tekemään ja mitä ei ollenkaan. Myös mieltymykset ovat usein heijastumaa siitä, mitä ymmärrämme maailmassa pärjäämisestä ja minkä siis huolellisimmin jatkuvasti hoidamme kuntoon. Tyhmemmäksi ei voi kasvaa, mutta uusia taitoja ja niiden piiriin kuuluvista asioista nauttimisen voi oppia, kun nuo asiat sujuvat mukavasti. Mutta itseään tyhmemmän mieltymyksiä ei voi oppia, jos ne pohjautuvat siihen, ettei huomaa jotakin tai tekee jonkin arviointivirheen.
Taidot liittyvät siihen mitä huomaamme, mitä teemme ja miten sen teemme. Taito syntyy siitä, että huomaa tarpeelliset asiat ja huolehtii ne kuntoon. Huomiomme piiri määrää siis sen, mitä taitoja voimme oppia. Terveen villieläimen huomion piiri on laajin. Siinä ovat edustettuina näkö, kuulo, liikkuminen, tunteet, ajattelu, muisti, kauneus, tunnelmataju, sosiaalisuuden eri tyypit jne. Nämä ovat elämän eri osa-alueita, joihin voi keskittyä ja niin oppia niihin perustuvia taitoja. Huomiosi piiri ja taitosi määräävät siis sen, millainen ihminen olet.
Havaintokykyä avartavat terveet elämäntavat elämän kaikilla saroilla, uskonnot (meditaatio ja rukous), ystävällisyys, vaihtelu, se ettei väitä ko aihetta pupuksi tai valheeksi, luonnonrakkaus, ym.

120. Yritä opiskella kirjoista meditaation hyödyllisyyttä ja lue usein runoja, joista pidät erityisesti, niin saat elämäsi sujumaan paljon paremmin, koska näkökulmasi muuttuu viisaammaksi ja havaintokykysi paranee olennaisesti. Jollet ole aiemmin lukenut runoja tai jos et oikein ymmärrä niitä, aloita lukemalla "Basho"n runoja. Tämän blogin varhaisimman kirjoituksen taitojen oppimisohje on esimerkki meditaation hyödyistä.

121. Jos toiset huomaavat olennaisesti vähemmän sosiaalisia ja elämänfilosofisia juttuja kuin mitä olet olettanut, vaikkapa sen minkä olettaisit olevan jokaisen kolmivuotiaan huomaavan verran tai muuten vain ihan liian vähän, niin silloin olet kommunikoinut aivan liian hienostuneita juttuja ympäristösi ihmisille ja tehnyt jaotteluja, joihin heidän taitotasollaan sosiaalisissa huomioissa ei ole mitään syytä kiinnittää huomiota, kun perusjutut ovat tärkeämmät. Silloin sinun on siirryttävä kommunikoimaan heille perusjutut kunnolla, puhuttava niiden tasolla selkeästi ja jätettävä oma elämänviisautesi omaksi tiedoksesi kuin se olisi sielunelämääsi eikä keskusteltavissa oleva aihe. "Teen kyllä töitä mutta käytännön aloilla. Käytännön aloista saan toimeentuloni. Niissä on niin ikään taitoa vaativia ja hyväpalkkaisia töitä. Saan niistä ammatin itselleni. Tarpeen tullen käyn ammattikoulussa kursseilla. Kesätöitä on käytännön aloilla paljon tarjolla. Jos opiskelen, niin elämiseni voin kustantaa käytännön alojen pätkätöillä. Käytännöna lat sopivat minulle parhaiten. Koen olevani niillä omimmalla alueellani. Käytännön työt ovat minusta tavattoman antoisia. Koen sellaisen elämäntavan kiehtovaksi ja antoisaksi ja rahaakin se tuo mukavan työn merkeissä. Saan käytännön töistä ammatin itselleni..." Muista hakea töitä noilta aloilta, mennä kesätöihin noille aloille, ottaa selvää niiden opiskelu- ja työmahdollisuuksista ja ylipäätään tehdä joutuisasti kaikki noihin aloihin liittyvät käytännön jutut.
Jos joku tuon jälkeen tai aikanakaan yrittää edelleen pakotta sinua muille sinulle sopimattomille aloille, he luultavasti ovat itse kiinnostuneita noista muista aloista ja haluaisivat niille töihin, jos vain rahkeita olisi. Muista tokaista joka kerran vastaan, että he itse ovat niistä kiinnostuneita ja haluaisivat itsellen sellaisia töitä ja siksi vain niistä puhuvat, eivät sinun vuoksesi, sinä olet käytännön(?) aloille suuntautunut, heidän pitäisi itse hakea tuon alan töitä, mitä jos hakisit, tai ainakin ihmeessä mene kursseille...

122. Puolisoehdokkaan ja ystävien kanssa yhdistävinä tekijöinä tulisi olla sama haave-elämäntapa, arvot ja sosiaalisuuden toivetyyppi.

123. Joskus vanhemmilta saatu sukunimi voi olla hankaluuksia tuova. Jos kokeilet käyttää jonkin aikaa toista etunimeäsi, huomaat, että eri nimet tuovat erilaisen sosiaalisenr oolin ja erilaisen meiningin. Etu- ja sukunimet ovat erilaiset: etunimet henkilökohtaisemmat ja sukunimet laajemman ryhmän meininkiä koskevat. Nimet tuovat merkityksineen ja mielleyhtymineen ihmisille tyypillisesti mieleen tietyn tyypin asioita. Jollet ole tyytyväinen, että kaikki ovat senhenkistä väkeä, on helpointa vaihtaa sukunimi omia arvojasi kuvastavaksi. Hyvä nimi on sellainen, jonka merkitys on keskeinen arvo elämässäsi, arvo, jonka ympärillä saa kaikki elämässäsi sinun puolestasi pyöriä. Näin et kyllästy ihmisiin, joita nimi houkuttelee valitsemaan sinut seurakseeen tai joista nimi nostaa auttamattomasti aina esiin tietynlaisen meininginja tietynlaiset arvot. Ei ole väliä pelkästään nimen varsinaisella merkityksellä vaan myös sen tuomilla mielleyhtymillä: niiden kaikkien kanssa olisi osattava tulla toimeen ja useimmin käytettyjen merkitysten ja mielleyhtymien kanssa oikein mukavastikin. Sukunimen saa vaihtaa oman paikkakuntasi maistraatin luvalla, muttei montaa kertaa. yritä löytää heti mieleisesi, oli se sitten Rantaloma. Ikimetsä, Järvi ("järki") vai mikä ikinä. Nimen vaihtaminen on myös keino ottaa etäisyyttä sukuun, jonka arvot eivät sovi yhteen omien arvojesi kanssa.
Kovin usein ihmiset olettavat sinun tehneen kaikki valintasi tietoisesti. Jos he itse tulevat kiinnittäneeksi johonkin huomiota siksi, että ovat siitä kiinnostuneita, he usein olettavat muidenkin saaneen sen tyypin asiat valita. Siksi on tärkeää, miten pukeudut, minkä niminen olet, mihin tyyliin kuljet, mitä harrastat, mitä teet työksesi, millaisilta ihmisiltä saat rahasi, minkä oloisten ihmisten kanssa hengailet, millaisella seudulla asut ja käyt töissä, mistä huolehdit ja minkä jätät turhan rempalleen.
Helpoiten kai käy vaihtaminen suvussasi olleeseen sukunimeen, jota lapsuudessasi on mietitty sinulle sopivana. 

124. Ota selvää useammista eri työpaikka- ja ammattivaihtoehdoista, jotka voisivat sinulle sopia. Huomaa, että ne vaativat alan ammattiin orientoitumista kuten alkuperäinen opiskelualasikin orientoi ammattilaiseksi. Listaa noita vaihtoehtoja mielessäsi ja rankkaa ne jotenkin karkeasti sopivuuden perusteella listalla, jolla on vertailun vuosi myös vanha ammattialasi nykyisenä ammatti"vaihtoehtona", niin näet, miten paljon kevyemmältä itselle sopivat ammatit vaikuttavat - saati sitten, miten paljon mukavammilta tuntuvat, jos onnistut saamaan niiltät edes pätkätyön itsellesi. Työtä saa hakea aloilta, joilla oma jaksavaisuus ja into ovat suurimmillaan.

125. Ihmisten elekielessä ja olemuksessa eivät näy, mitä kukin saa tai ei saa muiden mielestä ja ympäristöolojen puolesta tehdä, vaan siinä näkyvät vain ihmisen itsensä senhetkiset tekemiset. Niistä osa on omia edesottamuksia ja osa ympäristön vaatimuksesta tehtyjä. Jos siis haluat tietynlaisen roolin, niin puuhaa niitä juttuja täydestä sydämestäsi, niin olet sen tyypin ihminen. Ja jos et halua tietynlaista roolia, niin varo vastaamasta työteliäästi tuon ikävän elämänalueen tehtäviin kuin ne olisivat ammattisi. Satsaa sen sijaan haavetekemisiisi. Sinusta näkyy, miten paljon puuhaat mitäkin ja miten täydestä sydämestäsi mitäkin puuhaat. Jos olet valmis vaihtamaan seuraa etkä takerru vanhoihin tuttuihin, niin vpot saada lempitekemisiäsi vastaavan roolin.

TÄRKEÄ
126. Jos sinusta yleensä tuntuu, ettet saa jotakin valtavasti haluamaasi roolia niin hyvin kuin muut samanikäiset, niin ehkä se johtuu siitä, että matkit heitä, jotka siis eivät sitä niin halua kuin sinä, ja niin opit jotain vallan muita piirteitä kuin tuon roolin. Sinun pitää tajuta että juuri itse olet tuon alan friikein tuttujesi joukossa, ja niin sinun itsesi on oltava jonkinlaisena pienimuoisena tiennäyttäjänä tuohon suuntaan, vaikket olisi aiemmin saanut harrastaa sitä niin kuin muut. Puuhaa sydämestäsi sinua kiehtovia juttuja. Sillä tavoin voit itse lahjoittaa itsellesi roolin noiden alojen friikkinä, vaikkapa pienenä arkana aloittelevana friikkinä edes.

127. Vanhempiesi kanssa samanhenkiset, jotka ovat heille "kuin tyttäriä ja poikia", ovat yleensä heidän kanssaan samalla alalla. Ja niin jokainen kanssakäyminen vanhempiesi kanssa ja jokainen pienikin suosionosoitus, jonka he vanhemmiltasi saavat, sitoo heidät tiukkaan vanhempiesi ammattialoille. Jos sinulle otetaan malliksi nuo nuoremman polven ihmiset, jotka siis ovat vanhempiesi tyyppiset, kun sinä taas olet aivan erilainen, omantyyppisesi, niin jäät auttamattomasti lyttyyn, kun jo moin sanominen tai lyhyt juttutuokio, saati sitten karjalanpiirakan popsiminen keittiön pöydän ääressä muodollisesti keskustellen, sitoo sinut vanhempiesi ammattialalle kuin se olisi sinun vahvin oma juttusi - niin kuin se heille on, jotka ihailevat vanhempiasi ja arvostavat suuresti heidän noille nuoremmille uhraamiaan sekunteja huomiota. On kaksi AIVAN eri asiaa, onko vanhempien polun jatkaja, samanhenkinen ihminen, joka haluaa heidän kanssaan samantapaiselle ammattialalle, vai onko vain tuttavien painostuksesta ja yleisten tapojen vuoksi sekä tottumuksesta ja yleisestä ystävällisyydestä vanhempiensa kanssa tekemisissä, vaikka oikeasti on ammattialan osalta aivan eri tyypin ihminen ja etsii opettajikseen jo aivan toisten alojen ihmisiä siksi, kun on niillä teillä tosissaan ja lapsuus on jo jäänyt taakse.
Pitäisiköhän tällaisten sekaannusten välttämiseksi noita "kuin tyttäriä" ja "kuin poikia" nimittää faneiksi, ja heidän "kuin äitejään ja "kuin isiään" ammatillisiksi idoleiksi tai heidän suuresti arvostamikseen esikuviksi? Fanien käytös idoleitaan kohtaan ei ole sitä, mitä omilta lapsiltaan kuuluu vaatia vaan juuri tuota itsensä tykö tekemistä, että pääsisinköhän kuin tyttäreksenne tai kuin pojaksenne. Vanhempi polvi varmaan paremmin ymmärtäisi, mikä käytös on millaistakin, jos noita nuorempia olisi tapana kutsua heidän ammatillisiksi faneikseen, sillä heidän ammattitaitonsa noita nuorempia kai niin kiehtoo, sitä juuri nuo ammatilliset fanit arvostavat niin kuin oman haavealan ammatillisia esikuvia on tapana arvostaa  kokemuksestaan ja ammattitaidostaan.
Jos nuo fanit ovat pitkään etsineet työtä, joka heille sopisi, niin he haavealallaan ovat kovin tiukkapipoisia siinä, että kaiken tulee olla juuri sen alan töitä ja opintoja tarkkaan saman alan puitteissa. Vanhemmat, jotka ovat tottuneet kuuntelemaan lapsiaan ja tekemään näiden mielen mukaan, tottelevat fanejaan helposti, kun nämä kerran ovat niin miellyttävästi käyttäytyviä ja helppoja tulla toimeen. Koska vanhemmat eivät ymmärrä lastensa ikäryhmää eivätkä etenkään lapsiaan, he yrittävät mallintaa lapsiaan faniensa avulla, mikä tietenkin menee päin seiniä lasten kannalta ja etenkin lasten ammatinvalinnan kannalta. Fanien haavealalleen suuntautuva seksuaalisuus sotkee vanhempien kuvioita ja tilannetajua entisestään ja saa heidän päänsä pyörälle.

128. Yleesä ihmiset ovat taipuvaisia sanomaan sentyyppisistä asioista, joiden tyyppisiä itsekin tekevät, ja muu jää heiltä huomaamatta, eivät siis niitä ainakaan tiedostaen tee. Etsi ystäväsi niistä, jotka eivät puhu sinun elämäsi ikäviä asioita olevan olemassakaan, ei esim. niihin tyypillisesti johtavia tekoja heidän repertuaarissaan. Etsi ystäväsi niistä, joilla on elämänviisautta, josta nautit, ja arvot, joiden kanssa tulet mieliksesi juttuun ja joiden tuomasta elämänpiiristä ja elämäntavasta nautit.

129. Jos katsot tapaamiasi ihmisiä joltakin tietyltä kantilta, esim. vanhojen tuttujen taitojesi varassa, niin he tavallisen sosiaalisuuden tapaan tulevat itsekin käyttäneeksi tuota katsantokantaa, mutta omalla tyylillään. Jos siis sinulla on taakkana vanha ammattiala, niin ehkä tulet katsoneeksi myös sen taitojen silmin, mikä tipauttaa kaikki tuttavasi tuon ammattialan tyyppiseen meininkiin sinun seurassasi. Sinun olisi uskallettava katsoa mielitekemistesi ja mieliarvojesi silmin ilman, että mitenkään tuet ymmärrystäsi vanhan tutun ammattialan osaamisen avulla. Uuden katsantokannan löytäminen on osittain uppoutumiskysymys ja osittain se jää kiinni siitä, että' jos - ehkä aiheestakin - olet varuillasi ja siksi turvaat vahvoihin taitoihisi, niin silloin vanhat taitosi jäävät kanssakäymisessä korostetuiksi - kuin tuttusi yrittäisivät tulla niiden ammattilaisiksi. Jos turvaat jumalaan ja rukoilet onnellisia oloja, saatat uppoutua omaan mielinäkökulmaasi ja mielitekemisiisi jne. ilman että vanha ala jää sinua vainoamaan. Tämä on vähän kuin huu-haa-harrastajien manifestaatio: haaveesi malliksi ottaen, sitä jo eläen saatkin haaveesi toteutumaan toimivasti elämässäsi vieläpä kovin nopeasti. Vrt. tämän blogin Elämänohjeita-osion kuva sinivihreästä koirasta pallolla ja kuvaan liittyvä ohje kuvan alla: haaveesi mukaan rakennuspalikat ja tyylin valiten saat haaveesi toteutettua parasta laatua pitkin...

130. Lue lehtiä, joiden arvot ja elämänpiiri rimmaavat haavealojesi kanssa, niin saat sosiaalista elintilaa niiden suunnalta. Esim. naistenöehdet, pienemmän levikin lehdet ja harrastelehdet. Vältä vilkaisemastakaan vanhan ikävän alasi arvojen ja meiningin kanssa jokseenkin samalla aallonpituudella olevia lehtiä, jottet taas loksahda ja jumitu vanhaan tuttuun ikävään näkökulmaan, joka on helpompi omaksua ja raahata mukanaan sosiaalisissa suhteissa kuin uusi vielä oppimista vaativa näkökulma, jota kyllä uudet omien haaveidesi kanssa yhteensopivat lehdet opettavat roppakaupalla.

131. Nyt toukokuun alussa on kesä juuri koittamassa ja kesä tuo vielä muutaman kuukauden mahdollisuuden nauttia luonnosta, voimia ja intoa, joilla haaveitasi kohden taivaltaa. Lue tämän blogin muut osiot ja kokeile vihdoinkin omin voimi, minne asti pääset. Tämä blogi on käytännössä valmis, tämä ikävältä alata pois opastava osio jo aivan liian pitkäkin. Kokeili omin voimin, blogi menee lyttyyn vain, jos siihen liikaa lisää kohtia, eivät kaikki pysy mielessäkään. Hyvää kesää!

132. Lalussa sanotaan "Oli elämän valttikortit kerran kourassain..." Mitä jos se hetki on Sinulla nyt! Voit valita minkä haaveammattisi vain, kunhan se on niitä kaukaisia rakkaimpia haaveita... Ja kunhan luet ensin tämän blogin muutkin kirjoitukset. Ne tukevat tätä samaa alanvaihtoa haaveammattiin eivätkä vaadi, että olisit supermenestyvä ollut tähän asti, vaan saat olla oma itsesi ja silti opit helposti! Onnea matkaan!
Taitavasti tekeminen sujuu helpon keveästi vahvoint untein positiivisissa merkeissä, kuin huomaamatta mutta hyvällä elämänmakuisella huomiolla. Taitamattoman tekemiset taas ovat työläitä, niihin kompastuu. Siksi avainhetket voivat mennä ohi huomaamatta ja tekeminen jumiutua paikoilleen mitään uutta sallimatta. Näin siis siksi, että jos uhraat aikasi työmäisyyksiin etkä keveisiin tunteidenmukaisuuksiin, niin käytät niin tehottomia tyätapoja, että et pääse niillä minnekään. Ja jos keveästi sujuvana hetkenä et tenhoudu ja lähde mukaan sitoutuen pitemmäksi aikaa, satsaten juuri niihin upeimpiin luaaviin juttuihin, niin menetät uppoutumisesi parhaimpiin toimivimpiin tekemisentapoihin ja siis mahdollisuutesi suureen menestykseen elämässäsi! Tartu hetkeen!

133. Jos elät ikään kuin samassa maisemassa tai muuten rinnastat itsesi vanhan ikävän alan ihmisiin, vanhempiisi ja niiden aikojen tuttuihin, kun elämäsi ei ole mennyt hyvin, niin tulet rytmittäneeksi tekemisesi ja valinneeksi linjauksesi samaan tapaan ja samanlaisten tekijöiden mukaan kuin he. Sinun olisi pudotettava sosiaalisesta maailmankuvastasi nuo ihmiset lähes kokenaan ja verrattava elämäntapaasi, tekemisiäsi, edesottamuksiasi, elämäsi rytmiä, ajatusten aiheita, tekojen ja tunteiden syitä ja silmiinpistäviä seurauksia mukavien alojen ihmisten vastaaviin, ja laajemmaksi ympäristöksi otettava myös ok alojen ihmiset ja ok elämänmeno.

134. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan: sosiaaliset tapasi heijastuvat muista samanlaisina edesottamuksina. Vaikka sinusta tuntuisi siltä, että ammatinvalintasi meni alunperin pieleen ja tarvitsisit siihen jotakin korjausta niin kuin moni muukin haluaisi vapaamille vesille ja hyvää tarkoittavia elämänviisaampien neuvoja, niin jos siksi omasta puolestasi suot tukea muille ehidän edesottamuksissaan ja teet hyväätarkoittavia korjauksia heidän tapoihinsa tavoitella haaveitaan, niin samoin muut yrittävät vaikuttaa sinuunb. Kuitenkin se omin linjauksesi, josta eniten pidät, on aina läsnä tyylissäsi, on se, millaisena muut sinut luonteenlaatuna näkevät. Saisit siis tilaa olla omilla haavealoillasi ja elää omaa itseäsi miellyttävin tavoin, jos vain antaisit muiden olla, mitää lisäämättä, mitään muuttamatta, millekään lispuhtia antamatta, mitään osia toppuuttelematta. Toimiva oman minuutta tukeva meininki ei kai siis ole niin sosiaalista vaan pikemminkin omanlaistaan elelemistä ja oleskelua.

135. Jos vanhempiesi mielialoilla sinulla on 20 vuotta koekmusta taidoissa ja yhtä sukupolvea vanhempien maailmankuvan laajuus tuekenasi ja omilla mielialoillasi kokemusta ehkä kerran pari siitä, että olet jossakin esitelmä- tai näytöstapahtumassa käynyt, missä haavejuttujasi esiteltiin.Niin mietipä, miten mahtavia tekoja voit vanhempiesi haavealoilla haaveilla tekeväsi: mikä on niiden merkittävyydestä maailmassa kerova tunneväri? Mihin näkemyksellisyyteen taas sait kosketuksen omilla haavealoillasi heti jo nyt: mikä on sen merkityksellisyyttä maailmassa kuvaava tunneväri? Haavealojasi tukevat maailmankuvasi, arvosi, mieltymyksesi ja tekemisentapasi sekä mielijuttusi. Heti kun teet jotakin haavealoihisi liittyvää, moni juttu loksahtaa paikoilleen, saat yht'äkkiä monta merkityksellistä asiaa samalla kertaa tehtyä ihan vain sillä, että harrastat noita haavejuttuja: niiden paikan tiuedät maailmassa ja oma näkövi8nkkelisi tukee niitä niin vahvasti, että ne jo heti alkuun koskettavat syvempää eli merkityksellisemmin kuin 20 vuoden kokemuksella vanhempiesi haavealoilla aikaan saadut jutut. Merkityksellisyydentunteen kääntämisestä lahjakkuudeksi luo tämämn blogin varhaisemmista kirjoituksista "Haaveammattiin (Näin opit lahjoja!)". Taitoja opit haavealaltasi vikkelään, koska mielenkiintosi ja sopivuutesi niille aloille avaa huomiosi huomaamaan paljon enemmän ja olennaisempia, ks. tämän blogin varhaisin kirjoitus "Miten oppia kaikki kerralla" sekä Elämänohjeita-osion vesivärikuva pystykorvasta ja siihen liittyvä ohje kuvan alta.

136. Vanhempasi eivät kai ole niinkään luulleet sinun olevan heidän alansa ihmisiä, vaan heid'än tuttavapiirissään on hämäävän paljon heidän laillaan ammatillisesti suuntautuneita. Esim. naapureita voisi luulla sattumanvaraisesti paikalle tulleiksi ulkopuolisiksi, mutta luultavasti vanhempasi valitsivat seudun, jolla asua, sen perusteella, että siellä asuu heidän kanssaan yhteensopivaa kivansorttista väkeä. Ja jolleivät olisi valinneet, niin kahdenkymmenen vuoden kuluessa olisivat jo ehtineet muuttaa sellaiselle asuinpaikalle. Ja heidän tuttavapiirinsä on luultavasti samalla tavoin vinoutunut kuin sinunkin: Väki tunnistaa heidän suuntautumisensa ja tulee juttelemaan vain, jos kokee olevansa samalla aaltopituudella heidän meininkinsä ja heidän ammattialojensa kanssa, ja ainakin kääntää niitä arvostavan puolensa heihin päin. He siis kohtaavat lähes yksinomaa omaa ammatillista suuntautuneisuuttaan tukevia ihmisiä, ja niin olettavat sinunkin olevan sellainen kuin nuo heidän luulonsa mukaan "keskivertoihmiset".

137. Elämänmuutokset käyvät vikkelään mutta niin myös lipsahdukset takaisin vanhoihin tottumuksiisi. Kun teet jotakin uutta, jonka alan ihmiseksi haluaisit oppia, niin jos joskus tunnet saaneesi langanpäästä kiinni ja olosi, meininkisi ja ulkonäkösi ovat hetken mukavalla sinua kiehtovalla tavalla tuon alan tyyppiset, niin siihen hetkeen, sitä edeltäviin tekemisiin ja sen asenteisiin, arvoihin ja ajatuksiin ja muuhun uuteen niiden sukuiseen satsaamalla voit oppia nuo asiat - ja saada niistä pysyvän dominantin roolin elämässäsi, jos vaihdat niiden tyyppiseen elämään ja muuhun samantapaiseen sinua kiehtovaan uudenlaiseen kokonaan. Helpointa se on, jos jätät vanhat ympyräsi kokonaan: työtoverit, työn tai opiskelun, niitä muistuttavat kiinnostuksenkohteet, niille tyypillisen asuiseudun, niiden arvojen mukaiset harrastukset ja noita ikäviä aloja arvostavat tuttavat, ja itsit tilalle täysin mieleisesi uudet ympyrät: esim. jokin uuden alan opiskelu- tai työpaikka uusine kavereineen ja sen kanssa rimmaavat harrastukset, asuinseutu ja elämänpiiri niihin rimmaten.

138. Se, mihin uppoudut, minkä alan ympyröissä päivittäin liikut, määrää pitkälti virittäytymisesi juuri noiden elämänalojen taitojen ja niiden tavallisen meiningin mukaiseksi. Niin kuin lomalla on rennompaa, niin myös moni asia muuttuu helpommaksi, jollet raahaa tavallisia työajatuksiasi mukanasi. Helpointa se on, jos voit jättä ikävän alan työn, sille suuntautuneet tuttavat ja noista ympyröistä tutut paikat ja vaihtaa ne mieleisiisi haavealan kanssa sointuviin ympyröihin. Näin keskittymällä uusiin asioihin ja uuteen alaasi harrastuneisuuteen virittäytymällä voit saada suuremman lahjakkuuden sillä ja kasvaa sen taidoissa paljon helpommin. Ks. Elämänohjeita-osio.

139. Olet kehittynyt sosiaaliselta silmältä ja elämännäkemykseltäsi alle kouluikäisestä pikku-Hitleristä ajattelun taitoja opettelevaksi kouluikäiseksi ja siitä sosiaalista asemaa pelaavaksi parikymppiseksi ja ehkä vasta kolmenkymmenen vanhana olet ymmärtänyt elämänviisauden arvon niin elämässä kuin sosiaalisissa suhteissakin. Jos raahaat nuoruudenminääsi tai kaikkia kunnon nuorempia heppuja mukanasi identiteettisi ja sosiaalisen ympäristösi tavallaan tasavertaisina osina, niin saat siinä mukana hirveän määrän epäviisaita elämänratkaisuja ja juuri niitä ongelmia, joita tällä iällä haluaisit vihdoin välttää. Elämänviisaudessa voi oppia suurin piirtein samantasoisilta ja turvaa saada viisaammilta. Eli samaistu vain omanikäisiisi ja vanhempiin, etenkin vanhuksiin, ja muista, että mitä nuorempi ihminen on, sitä epäviisaampia ratkaisuja hän saattaa edelleen kannattaa.

140. Toiset ihmiset tekevät havaintoja siitä, missä tyylilajissa elämääsi elät: lisäätkö aina positiivisia tunnejuttuja, käytännön työtä, raadollisuutta, teknisiä huomioita, laiskottelua, kauniita ideaaleja vai mitä kaikkea. Ja elämäsi ympyrät muotoutuvat sen kuaan, miltä vaikutat: toisaalta tuollainen mutta toisaalta myös noin harrastunut ja tulla tavoin kovan todellisuuden selvittävä.Tyylilajiaan voi muuttaa paitsi ryhdistäytymällä, myös rukoilemalla aika paljon, mutta muutoksen olisi oltava kokoaikaista eikä silmänpalvontaa, sillä sinusta arvioidaan elämänstrategiasi eikä hetkellisiä tekemisiäsi.

141. Eri ihmisten elämäntavoissa painottuvat eri piirteet asioista. Elämänarvot ja tekemisentapa ovat erilaiset, joten kukin asia, joiden kanssa he ovat tekemisissä, saa ikään kuin eri hahmon heidän luonteensa ja arvostamiensa tekemisentapojen mukaan. Näin vanhemmiltasi oppimasi hyvät tekemisentavat ja -tyylit sopivat heidän arvostamilleen ammattialoille heidän arvostamansa tyyppiseen työhön, mutteivät muuhun. On löydettävä omien mielitekemisten henki ja tehtävä siihen tapaan, sitä henkeä vaalivaan tapaan muukin, vaikka se merkitsisi joitakin laiminlyöntejä vanhaan sinulle toitotettuun laatukriteeristöön nähden. Ei ole hyvä vaihtaa osaksi aikaa eri ammattialalle suuntautuneeksi ihmiseksi, jollei halua siihen tapaan elää. Parempi etsiä jokin itselle mieluinen alajoukko, jonka väki selviää hyvin noistakin asioista. Omakohtaisemman arkijärkisemmän ihan kunnollisen tunteidenkin kanssa yhteensopivan objektiivisen ajatterlun oppii lyhyellä helpolla ilmaisella ajattelukurssillani http://pikakoulu.blogspot.fi/2011/11/ajattelukurssi.html .

142. Mistä väärä käsitys työnteosta on peräisin: Lapsuudessasi, kun perheen kesken juteltiin, mitä tehtäisiin, ja kullakin oli erilaisia oman mielityyppinsä tekemisiä toiveenaan, niin yksi ehdotti mielitekemistään ja toinen tuumi, ettei viitsisi, jolloin tekemiseen mieltynyt hoputti, että kyllä sinun nyt täytyy, ja palkaksi sanoi voitavan sitten tehdöä niitä sinun omia juttujasi myös. Näin ikävistä motivoitumattomista tekemisistä tuli työmäisiä ja omista mielitekemisistä sanottiin, ettei tuo sinulle työtä ole vaan huvia. Näin syntyy aivan väärä mielikuva siitä, millaista työn olisi oltava ja millainen ala sopisi kullekin parhaiten ammatiksi. Paremmin kuin työmäisyyden perusteella, ammatin voisi valita viihtymisen, motivaation ja arvostuksien perusteella: "Noi jutut on kyllä selvästi sun heiniä!"

TÄRKEÄ
143. Jollet oikein tiedä, millaiselle alalle haluaisit, olet luultavasti sitä miettiessäsi samanlaisessa tilanteessa kuin itsetuntemusta lisäävän kirjan lukija: luet monia hienoja tavallaan avartavia luokitteluja ja saat mainituista piirteistä lisää sanastoa, mutta sen sijaan, että tunnistaisit ihmistyyppisi, löydätkin itseäsi hiukan joka tyypistä ja tarkkaan ottaen taas et mistään ja koko näkökulma, josta luokitukset on tehty, jää hämärän peittoon. Oma itse löytyy muualta: mielitekemisistäsi, niistä asioista ja asioiden puolista, jotka vievät mukanaan, tuovat rattoisia hetkiä, avaavat uusia kiehtovia näköaloja ja ovat mukavaa tekemistä. Oma itse on jotenkin eri sanastolla ja tutummasta omien tunteiden vinkkelistä kuin ulkopuolisen kenties eri-ikäisistä ja aivan eri tavoin suuntautuneista tekemät luokittelut. Oma elämä on läsnä, siinä kiehtovat tekemisten tietyt osat, tietyt näköalat ja arvot, tietynlaiset meiningit ja tietyt taidot sekä tietynlainen elämän piiri. Jotkut näistä ovat etäisiä ja toiset osa arkeasi. Poimi ammattialoja, harrastuksia ja elämänpiiriä, jotka vaalivat niitä mielestäsi kivalla tavalla.

144. Jollet tiedä, mistä aloista olet kiinnostunut, älä etsi tavanomaista kaavaa tai jotakin tavanmukaisuutta, sillä ne tiputtavat sinut tehokkaasti vanhan ammattialasi lokeroon. Etsi sen sijaan tekemisten puolia ja osia, jotka ovat mielestäsi kivoja, ja uppoa kokeeksi sentyyppisiin tekemisiin, mahdollisimman monenlaisiin, jotta saat lisää kokemusta jostakin sinulle sopivasta. Oikeanlainen elämä tuntuu kivalta, siis ihan erityyppiseltä kuin arjen raadanta tähän asti, vaikka tekisit niitä paljon kuin työksesi. Jos pidät lomaa vanhasta työstasi tai jätät sen kokonaan matkallasi uutta päin, pystyt paremmin sukeltamaan uusiin elämänalueisiin ja niin karttasi maailman elämäntapavaihtoehdoista laajentuu.

145. Jos olet ihan jumissa samanlaisessa meiningissä koko ajan etkä oikein löydä omia juttujasi, opiskele lyhyt ajattelukurssini http://pikakoulu.blogspot.fi/2011/11/ajattelukurssi.html ja koeta soveltaa sitä sekä arkeesi että elämänfilosofisiin kysymyksiin.


146. Näppituntumani on, että suosituin haave melkein kaikille on musiikki, mutta harva haluaa sitä kokopäivätyökseen. Käsittääkseni suosituin ala, jolle tosissaan pyritään ammattilaiseksi aivan erilaiselta pohjalta on ATK. Musiikinharrastus voi auttaa monessa, sillä se kasvattaa taitoja laajemminkin, ks. vaikka blogini http://musiikkipaivakirja.blogspot.fi . ATK-alalle mahtuu valtavasti uusia innokkaita työntekijöitä ja ATK-taitojen oppimisessa on iloa ajattelukurssistani
http://pikakoulu.blogspot.fi/2011/11/ajattelukurssi.html ja tavallisista hyvistä oppikirjoista, katso myös tämän blogin varhaisin ohje Miten oppia kaikki kerralla.

Onnea matkaan mitkä omimmat haavealasi sitten ovatkaan!

147. Ilmeisesti pitäisi puhella kaikennäköisille tuttaville siitä, miten ja miksi omat haavealasi ovat maailman parhaita ja tärkeimpiä ammatteja kenelle hyvänsä eikä sinulle vain, niin tunnistaisivat sinut niitä arvostavaksi ja siis niille kuuluvaksi tai ainakin aktiivisen harrastusmahdollisuuden saisit niillä.

148. Ammatillisen tyylin vaihtaminen näyttäisi edellyttävän, että tiputtaa elämästään pois kaikki tai ainakin lähes kaikki ne asiat, joista vanhaa ikävää alaa arvostavat ihmiset olisivat tuumineet, että "se se vasta on kunnon mies", olivatpa ne vanhan alan arvojen mukaista suoriutumista, iltauutisten katselua tai mitä hyvänsä, ja korvaa ne omien mieltymystensä mukaisilla jutuilla, joista he sanovat "blääh mutta sellaista löysäilyä", oli se sitten lomailua, uuden alan juttuja, kivoja harrastuksia, erilaista elämänpiiriä, eri arvojen valossa kiinnostavia lehtiä tai mitä vain.

149. Jollet tiedä oikein, mitä haluaisit, huomaa tämä:
Jos otat johonkin harrastukseen tai muuhun menoon jonkun tutun mukaan, näet koko jutun hänen silmiensä läpi ja oman tekemisentapasi ja omien tuntemustesi tavoittaminen on hankalaa, kun olet ikään kuin hänen siivellään. Niinpä sinun on pyrittämä käymään erilaisissa tapahtumissa aivan omin päin tai uusien aivan erilaisten monenkirjavien tuttujen ja harrastusryhmien yms. kanssa, jotta tuosta monenlaisten näkökulmien ja tekemisentapojen kirjosta  helpommin löydät omat mieltymyksesi ja siis jonkun jo nyt tutun osan uudesta kiehtovasta elämänpiiristäsi.

150. Jos vanhempasi pyrkivät roolittamaan sinut jollekin ihan eri alalle kuin omat mieltymyksesi ja arvostuksesi, he luultavasti miettivät: "Miks toi meidän laps ei ole meidän kaltainen? Saisko sen nyt vielä parikymppisenä roolitettua meidän arvostamille aloille vaikka noiden meidän arvostamille aloille suuntautuneiden nuorten voimalla? Ois perhe kasassa, mikä söpömpää." eli pitäisi purkaa myytti, jota vanhempien ammattitoverit luovat, että heidän ammattitoveriensa lapset ovat  vanhempiensa pikkukopioita: pikkumatemaatikkoja yms. pähkähullua, joka on tuomittu aikuisena uraputkeen vanhempien haaveammatissa. Mutta ammattitovereita ei kiinnosta muu kuin ammattialansa meno, niinpä heiltä menevät muut elämänpiirinsä ulkopuoliset lasten jutut, lasten oma suuntautuminen huomiotta kokonaan. Pitäisi saada vanhemmat ja heidän ihailijansa ja ammattitoverinsa ymmärtämään, etä lapsi on toisten ammattialojen ihminen harrastuneisuudeltaan eikä kasva nuoremmaksi ammatinharjoittajaksi vaan kulkee ihan omia teitään. Ja se lapsille sallittakoon!

151. Jos alkuinnostuksen jälkeen harjoittelusi tuntuu juuttuvan paikoilleen ja menettävän puhtinsa, olet luultavasti aloittanut pitkälti omin päin kenties näiden ohjeiden varassa ja sitten kun olet jotakin jo saanut aikaan niin olet erehtynyt ottamaan mallia tuon alan ammattilaisista, kurssilaisista yms. pidemmälle ehtineestä virallisesti tuolla alalla olevista. Heillä on tosiaan niin heikko puhti. Vanhan toistaminen ei kiehdo vaan tekemisetkin ovat mukavia, jos ne ovat kuin kokemuksellinen löytöretki johonkin kiinnostavaan. Sinua harrastuneisuudessasi auttavat ne, jotka myös sitä alkuinnostuksen siivittäminä harrastvat sekä ne, jotka vasta siitä haaveilevat. Kilpaile ajan myötä taidoissa ja motivaatiossa niiden tuon alan ammattilaisten kanssa, jotka haluaisivat vaihtaa alaa, niin voit heidän avustuksellaan saada uuden työpaikan tuolla alalla heidän sijastaan, tai jos sen menetät niin uuden samalla periaatteella. Mutta älä hengaile liikaa heidän seurassaan, sillä he lisäilevät jotain aivan muuta kuin tuota alaa. Ylipäätään vastakkaisiin suuntiin pyrkivät eivät ole hyvää seuraa toisilleen, vaan ne jotka jakavat haaveet ja hengen, sopivat hyvin yhteen.

152. Huomaa, että jos samanlaistat tyyliäsi haavealan ammattilaisiin tai pitkälle ehtineisiin harrastajiin päin, niin jos nämä ovat yhtään puhdittoman oloisia, esim. siksi, että ovat istuneet kursseilla, niin sama puhdittomuus tarttuu noin sinuunkin ja menetät näkemyksellisyyttä sinuun tarttuvien huonompien tekemisentapojen ja asenteiden vuoksi. Ulkonäkö kuvastelee tekemisentapaa ja asennetta. Siksi ulkonäön kopioiminen tuo sinulle noiden toisten piirteet ja heidän laatunsa heikkouden. Koska ponnistat eri pohjalta, eri taustalta kuin he, et voi saavuttaa parasta laatutasoasi ja puhtia samalta pohjalta kuin he vaan eri ja se näkyy erilaisena olemuksena. Samanlaista se3n sijaan niihin ammattilaisiin jne. päin, joilla on harvinaisen paljon omaa näkemystä ja jotka kulkevat omia teitään, mutta ovat ystävällisiä muita kohtaan, niin saat seurauksena puhtia ja pärjäämistä siinä määrin kuin he kykenevät sinua parempaan päin vedättämään. Ehkä voit rinnastaa itsesi heihin, vaikka sinulla olisi intoa enemmän ja olisit kokonaan omia teitäsi löytänyt taitosi ja näkemyksesi.

153. Miksi sinua sitten painostetaan pitämään yhteyttä vanhempiisi? Ikävän alan opiskelutoverit ja sitä arvostavat tuttavat voivat olla samalla aaltopituudella vanhempiesi kanssa eikä sinun, niinpä he vain pitävät vanhemmiltasi tulevasta sosiaalisesta vaikutteesta, heidän meiningistäämn ja etenkin arvoistaan ja tekemisentavoistaan ja kenties toivovat heihin tutustuvansa ja ystävystyvänsä.
Kaikki vanhempaa ikäluokkaa olevat ihmiset eivät tunnista muiden mielipiteiden ja näkemysten seuraamisen pakon piirteitä olemuksestasi vaan voivat pitää sinua kireänä ja sinua pakottavia vanhempiasi yms. kivan rentoina ja elämästä ymmärtävinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti