torstai 8. syyskuuta 2011

3. Elämänohjeita (alanvaihtoa varten)

Avuksi muiden kirjoitusteni ohjeille: Lue ensin tämän blogin kirjoitukset "Miten oppia kaikki kerralla" ja  "Haaveammattiin" ! Lahjojen ja taitojen oppimisessa on tärkeää panostaa noiden kahden kirjoituksen ohjeiden seuraamiseen paljon, ja ehkä lukea ne useampaan kertaan.
Muut kirjoitukset ovat VAIN ammatinvaihdosta haaveileville!
Lue myös muut kuin tärkeiksi merkityt ohjeet.


Nämä ovat kokonaisvaltaisia elämänohjeita, eivätkä vain ammatillisilta osin noudatettavia!

1. Kun tottumusten ja ennakkokäsitysten mukaisuuden tipauttaa pois, aukeaa kapasiteettisi monta vertaa suuremmaksi ja monipuolisemmaksi kuin ihmisellä, joka on kantanut laatikoita mutta nyt laskee ne pois käsistään.

2. Älä kuluta aikaasi urautuneeseen odottamiseen vaan mieti, mitä jos olisit 15-vuotias: kuinka paljon olettaisit voivasi kehittyä taidoissasi kahdessa viikossa kesälomalla ja kuinka syvällisesti muuttua puolessa vuodessa? Ei sinun nytkään tarvitse tyytyä hitaampaan tahtiin: tartu hetkeen, muistosi voivat säilyä eliniän, voit jo muutamassa minuutissa oppia uuden tärkeän asian jostakin, mitä todella haluatkin oppia...

3. Tee monenlaista sinua kiehtovaa, niin kapasiteettisi ei uuvu urautuneisuuteen. (Ks. blogini http://www.SoMuchMoreFreeTime.info)

4. Sadoittain ohejita taidon kasvattamisesta videokanavani http://www.youtube.com/khtervola soittolistoilla, enimmäkseen äänettömiä tekstivideoita englanniksi - selaa kunkin soittolistan otsikoita ja katso ne, joiden aiheiden oppiminen sinua kiinnostaisi.


5. Katso piirustuksistani vesivärikuva sinisestä koirasta: Sen pää opastaa valitsemaan tavoitteet suurimpien haaveidesi mukaan, rinta käyttämään erinomaista tunnelmallista aistivoimaista maisemahuomiota noiden haaveidesi aihepiiristä ja tukevat etutassut neuvovat käyttämään kunnollista perustekemisentapaa, joka tuo havainnoistasi arkisten taitojesi pohjan. Näin voit oppia kunnolla uusia taitoja nopeasti suurimpien haaveidesi aihepiiristä.

TÄRKEÄ
6. Luo itsellesi rooli rakastamiesi elämänalojen harrastajana. Se ei käy odottamalla, että muut tekevät sinulle tilaa siihen suuntaan, vaan sinuntäytyy omin päin harrastaa noita asioita niin että toden teolla keskityt ja huout niiden ilmapiiriä ja näkökulmaa maailmaan. Vasta silloin muut tunniatavat sinut noin suuntautuneeksi, mutta samanmielinen seura sinun on etsittävä muualta uusista tuttavuuksistasi.
Älä käytä nykyisen ammattialasi vaan haavealojesi tyyliä, tottumuksia, arvoja, sosiaalista ilmapiiriä, puheenaiheita, elämänrytmiä jne. sillä sosiaalisella ja ammatillisella tyylilläsi äänestät minne kuulut!

7. Sosiaalisen ympäristön silmissä elämänvalinnat tehdään yleensä pönttöääliön miehen tapaan: puuhaan tätä, niinpä olen tämän tyypin ihminen! Pakerra, yritä aikb vievästi toivomaasi suuntaan, saa sillä saralla jotakin konkreettista aikaan, niin olet sillä tiellä...

8. Mikä on suurin haaveesi, jonne tuntuu mahdottomimmalta päästä, saattaa olla se, mihin tapaan eroat keskiverrosta eniten, ja siksi ammatiksesi sopivin valinta. Harjoittele siis suurimmat haaveesi oppainasi! Älä lyö laimin perustaitojakaan mutta tee nuo asiat ainakin osan aikaa hyvällä tyylillä. Katsele myös suurimman haaveesi viereisiä omalla tavallaan kiehtovia aloja ja (Tämä on TÄRKEÄÄ, kun haluat lisätä lahjakkuuttasi haavealallasi ja vaihtaa ihmistyyppiäsi haavealoistasi harrastuneeksi!)  harjoittele (tosimielellä ammatiksesi niille aikoen!) myös niiden lahjoja ja taitoja...

9. Niin kauan kuin loistat juuri vanhempiesi haavealoilla tuntuu koko maailma kaikkine sosiaalisine kontakteineen ja kiemuroineen sekä käytännön vaatimuksineen pakottavan sinua noille aloille, koska nïtä luullaan omaksi suuntautumiseksesi, mutta kun hylkäät luotettavuuden vanhempiesh tyylilajissa ja keskityt tåyttämään omien kaukaisten haavealojesi vaatimuksia, niin ympäristösi siirtyy vaatimaan sinulta noita suuresti arvostamiasi asioita, jolloin olet saanut vapauden mellastaa maailmassa mielin määrin.

10. Järjestä kotisi rakkaimpien haaveidesi ehdoilla, suurimpiin haaveisiin liittyvät asiat pääpaikoilla, muu vähän missä sattuu ja ikävimmät heitä pois. Näin saat elämäsi piirin heti haaveittesi mukaan eikä vain arjen välttämättömyyksien, saat ne asiat keskeiseen rooliin elämässäsi, jotka haluatkin.

11. Kun haluat vakauttaa uudet taitosi osaksi jokapäiväistä repertuaariasi, katsele elämää ja maailmaa niitä painottavasta näkökulmasta. Palaa aina uudelleen, sata tai tuhat kertaa päivässä tuohon haaveittesi rakkaaseen näkökulmaan, niin saat sen arkesi perustaksi.

12. Jos tarvitset paremman ajattelukyvyn, lue ajattelukurssi blogistani Pikakoulu http://pikakoulu.blogspot.fi.

13. Näiden ohjeiden pitäisi auttaa alalta kuin alalta haavealalle kuin haavealalle: ajattelukurssini avulla siivoojan tietokonealalle (tai mikä nyt suurin haaveesi onkaan) tai tämä blogi sinällään vaikkapa insinöörin taiteen alalle tai työuupuneen akateemisen käytännön alalle, jne. jne. Onnea matkaan!

14. Jos näin pääset vaihtamaan ammattiasi edes puoliväliin kohti kaukaisia haaveitasi saaden noiden rakkaimpien haaveittesi elementtejä toimenkuvaasi, on se paljon suurempi parannus kuin jos vaihtaisit vain viereiseen ammattiin. Mutta sen onnistuminen edellyttää, että tosimielellä pyrit kohti kaukaisia haaveitasi ja niin vaihdat sitä, minkä tyypin ihminen olet.

TÄRKEÄ:
15. Näissä oijeissa tärkeimpiä ovat erinomainen huomio eli kokemuksellinen rikkaus ja sanaston valinta haaveen mukaan: rakkain haaveesi eli tavoite eli ideaali toimii rakennuspiirustuksina ja määrää käytettävien rakennuspalikoiden tyypin.

16. Jos tätä kokeilet, niin ensin pitäisi tulla huojentuneen onnellinen olo, kun haavealasi näyttää mahdolliselta. Ja sitten jonkin ajan päästä kun olet tottunut laveampaan elämään, niin surullinen aika, kun voimistuneena - parantaaksesi vanhoja haavoja - suret aiempia aikoja, jolloin et päässyt itse valitsemaan ammattiasi ja suuntautuneisuuttasi. Mutta ajan myötä tulee siis paljon parempi olo, vapaampi ja onnellisempi!

17. Älä tee oppimastasi kaavaa, jota noudatat, vaan opi huomaamaan itse, miten asiat ovcat ja mitä kannattaisi kulloinkin tehdä. Kun seuraat tuntemuksiasi siitä, mikä vaikuttaa kulloinkin keskeisimmältä tai kiireellisimmältä tehdä, löydät parhaat reitit onnistumisiin, sillä motivaatiosi kuvastaa luonnostaan parasta näkemystäsi aiheesta.

18. Se, millaisissa asioissa päiviuäin jatkuuasti pädet, mistä saat mielekkäät suorituksesi ja onnistumisesi, määrää pitkälti ammattialasi. Treenaa siis juuri haavealojesi taitoja! Ja vältä suoriutumasta jatkuvasti sellaisten alojen ammattitaitovaatimuksis joille et missään nimessä halua. Osoita pärjäämisesi muilla sinulle sopivilla aloilla.

19. Kertaa tämä blogi useampaan kertaan. Ensinäisellä kerralka huomaat haaveesi olevan mahdollinen, toisella uskaltaudut jo yrittämään tosissasi omia haaveitasi kohti, kolmannelka alat jo osata ohjeen, neljännellä voit paikkailla hankalia kohtia...

20. Jos arkinen tyylisi lätsäyttää uuden hienon haauealasi tyylin ja sitä kautta isomman vakuuttavuuden uudella alalla, kokeile hetken aikaa keskittyä ihan uain haavealasi vaatimuksiin ja tiputa arjen vanha tuttu meininki hetkeksi pois. Näin saat ammattitaitoasi kasvatettua uudella alalla ja saat kiehtovamman arjen, joka keskittyy uuden alan vaatimuksiin eikä enää vanhan.

21. Kokeile näiden ohjeiden seuraamista aluksi huviksesi oppiaksesi jotakin haavealaltasi, sitten harrastuksenasi toisten harrastusten joukossa, myöhemmin vakavamielisenä kiinnostuksenkohteenasi, suuntautuneisuutenasi, ammatillisen harjoittelun alueena ja lopulta ammattina haavealallasi...

22. Jos taidossasi jää vielä jokin puoli kangertamaan, sovella samaa ohjetta siihenkin: keskity kokemuksellisesti rikkaasti noihin puoliin, jotta saat taitosi noiltakin osin kohdalleen.

23. Jos puolen vuotta tosimielellä harrastat haavealaasi näiden ohjeiden mukaan, voit kehittyä lahjojesi näkemyksellisyydessä ja sisällökkyydessä eteväksi kuin toiset vain, lahjakkaammaksi kuin luulit voivasi kehittyä haavealasi pääaineopiskelijana. Kokeile!

24. Kun näin saat muutettua ammatillista suuntautumistasi, huomaat, että sinulla on paljon enemmän perusteluja haavealasi tueksi - nyt kun on taitojakin ja lahjoja - kuin vanhalle sopimattomalle alalle jäämisen tueksi. Elämä on muuttunut upeaksi kuin elokuva.

25. Kun näin opit toteuttamaan haaveitasi, ei sinun tarvitse jäädä noiden ammattialojen institutionalisoituneiden muotojen tasolle vaan voit yltää haaveisiisi asti. Ja saman voit tehdä muillekin rakkaimmille haaveillesi. Näin näyttäisi ero haaveiden ja mahdollisuuksien välillä katoavan: voit yltää niin pitkälle kuin mistä eloisasti haaveilet. Voiko näin upeasti olla? Kaipa voi, näyttäisi olevan, ainakin itse olen oppinut montaa uutta lahjaa ja taitoa niin, että vain korkeimmat haaveeni olivat sellaisia.
Sitä paitsi ikä tuo saman ilmiön: muutut suurimpiin haaveisiisi päin, sillä vain niiden vaatimuksiin jaksat loputtomasti mukautua joka solullasi ja koko elämäntavallasi, ja ajan kanssa yrittäminen suurimpiin haaveisiinsa päin huolehtii lopusta: viiden tai kymmenen vuoden pästä et eläkään pidemmälle ehtineen harrastajan elämää vaan sen, jolla oli aitoa omaa näkemystä, sen, joka kohtaa koko jutun hienoimmassa sinua eniten kiehtovassa muodossaan, sen, josta olet ottanut loputtomasti mallia, vaikket olisi uskonut koskaan mihinkään sellaiseen yltäväsi! Mikä oli viisi vuotta sitten vain saavuttamaton unelma, voi jo tänään olla käytännössä totta elämässäsi ja identiteettisi olennainen osa!

26. Tämän blogin ohjeet tepsivät siis vain itseisarvoisiin tavoitteisiisi, asioihin, joita arvostat niiden itsensä vuoksi etkä välineinä johonkin muuhun. Nämä ohjeet eivät toimi, jos tavoittelet jonkin alan taitoja esim. niiden tuoman rahan tai aseman vuoksi tai ylipäätään vain välineenä johonkin muuhun. Se, miten tähän tapaan opit haavealasi taitoja, perustuu arvostukseesi tuota alaa kohtaan, ei rahan ati aseman tuomaan motivaatioon.
Jollei jokin ala kiinnosta sinua itseisarvoisesti vaan välineenä johonkin muuhun, ei sinulla ole näkemystä siitä, miten juuri tuon alan asiat ovat upeita, sinulla ei ole motivaatiota muuntua tuon alan toivoman kaltaiseksi, mielenkiintosi ei riitä luomaan hyvää huomiota, jolla oppia juuri tuon aihepiirin asiat kunnolla, etkä jaksa puuhastella loputtomasti juuri tuon alan töiden kimpussa. Mutta sinulla olisi nämä hyvät puolet, jos ala olisi haavealasi itseisarvoisesti, omalla kiehtovuudellaan eikä rahan ja aseman tähden.

TÄRKEÄ:
27. Jos suinkin voit, muuta pysyvästi asumaan seudulle, jonka meiningistä pidät ja jonka päärahanlähteet ovat mielestäsi kivoja hienoja asioita maailmassa ja jolla on yhtenä päärahanlähteenään haavealasi tai aivan sen lähialat. Vältä asuinpaikkakuntia, jotka saavat tuloja aloista, joille et missään nimessä halua. Esim. pääkaupunkiseutu ja akateemisuus, mökkeilypaikkakunnat ja luonto sekä näkyvät kulttuuritapahtumat ja taide. Kullakin paikkakunnalla on päärahanlähteitään arvostava meininki ja sille kertyy kultturillista viisautta juuri noiden alojen tukemisesta, eli siis saat ammattitaitoa ja tukea haaveillesi ihan vain asumalla oikeanlaisella seudulla!
(Jos valitset onnistuneesti paikkakunnan ja muutat heti tai ainakin mahdollisimman pian, niin ehkä loput ammattialan vaihdosta hoituu uuden paikkakunnan kulttuurin voimin melkein kuin itsestään.)

28. Jos ystävällisyyttäsi olet väleissä vanhempiisi ym tuttuihin, saat vaiutteita heidän maailmankuvastaan, arvoistaan, elämänpiiristään, sosiaalisten suhteiden tyypistään ja elämämrytmistään, etkä pysty yhtä sujuvasti luomaan uusia erilaisia ihmissuhteita etkä omaksumaan muunlaisia rooleja elämässä. Ole läheisissä väleissä vain niihin, joilla on kanssasi sama elämäntapahaave. Jokainen (läheinen) tuttu on kuin lieka, joka määrää elämäsi piirin.

29. Jos joudut aina tulkkaamaan mielipiteitäsi paljon tyhmemmille tai muuten vain eri tavoin suuntautuneille, niin että se varmuuden vuoksi näkyy elekielessäsiin, luullaan sitä ammattiylpeydeksesi ja omaksi suuntautumiseksesi noille toisten haavealoille. Mene suoraan haavetyylilläsi, omalla luontaisella parhaalla toivehahmotustavallasi, haavetekemistesi parissa ja hyväksy se, että tyhmemmät ja muulla tavoin suuntautuneet luoittelevat sinut puppulokeroon - josta löydät ihania kaltaisiasi ihmisiä ja unelma-ammatin!

30. Ajan myötä tuttusi kasvavat eri suuntiin ja heidän uudet haaveensa ja arvonsa voivat olla aivan toiselta planeetalta kuin omasi. Ei ole ihmekään, jollet voi jakaa uusia harrastuksiasi ja arvojasi heidän anssaan. Sen sijaan ne, joiden kanssa juuri nyt jaat suurimmat haaveesi, ovat tovereinasi elämän tiellä ja mielellään jeesaavat hiukan tai joskus enemmänkin oikeaksi kokemaansa suuntaan.
Älä kuitenkaan sotke heitä saman alan vanhoihin partoihin, joilla voi jo olla aivan muut uudet haaveet & arvot ja kyllästyneet kurkkuaan myöten tuohon haavealaasi. Haavealojesi opettajista ja pidemmälle ehtineistä ne, joiden kanssa sinulla synkkaa, voivat opettaa monta arvokasta läksyä.
Hyvät oppikirjat voivat antaa monta arvokasta esikuvaa, mutta niitäkin kannattaa lukea omaa näkemystä kokonaan kadottamatta - sama varoitus kursseista, mutta kirjojen laatijat ovat usein parhaita paljon suuremmasta joukosta ammattilaisia kuin kurssien pitäjät.

31. Kun näin saavutat haavealasi lahjoja ja taitoja ja saat sosiaalisen roolisi ja ihmistyyppisi muutettua enemmän haavealasi kaltaiseksi, saattaa oppimisesi pysähtyä joksikin aikaa paikoilleen, mutta se on vain uuteen totuttelua ja tavoitteiden asettelua uudelleen entistä korkeammalle, minkä uudet taitosi ovat tehneet mahdolliseksi. On aika kasvaa uusi toisenluonteinen askel haaveitasi kohden.

32. Kun olet tekemisissä instituutioiden kanssa, saat maaailmankuvaasi, sosiaaliseen lokeroosi ja sosiaaliseen ympäristöösi paljon vaikutteita niiden niistä puolista, joiden kanssa olet tekemisissä: niiden maailmankuva, arvot ja asenne kertautuvat sosiaalisessa ympäristössäsi, kun se yrittää arvioida, minä tyypin ihminen olet ja miten sinua pitäisi kohdella. Älä ole työnhaijana työvoimatoimistossa, jonka alueella ihmiset käyvät töissä lähinnä aloilla, joille et halua, sillä se on taipuvainen painostamaan sinua tuttujesikin voimin juuri noille tarjoamilleen aloille. Hakeudu sen sijaan jo valmiiksi työnhakijaksi sellaiseen työvoimatoimistoon, jonka alueella tarjotaan juuri toivealojesi töitä, niin he painostavat sinua juuri siihen suuntaan. Kerro, että olet valmis muuttamaan työn perässä lyhyelläkin varoitusajalla, jos töitä löytyy. Älä lue sukulaisiksesi ja perheeksesi lapsuuden perhettä ja verisukulaisia, vaikka virkailija niin tekisi, vaan vain puolisosi, omat lapsesi ja ne ystäväsi, jotka jakavat kanssasi elämäntapahaaveesi. Kiinnitä ylipäätään paljon huomiota siihen, minkä instituution puolen kanssa olet tekemisissä ja valikoi ne viisaasti! Lainaatko kirjastosta ja luetko vain taidekirjoja, vain käsityökirjoja vai vain tiedekirjoja, päättää viikkojen ja kuukausien kuluessa paljon siitä, mikä on elämänpiirisi, viitekehyksesi, jossa toimit. Ja se, käytkö ylipäätään ollenkaan kirjastossa (akateeminen suuntautuneisuus), vai etkö käy ollenkaan (käytännön ihminen, sosiaalinen heppu, kauneusorientoitunut jne.) vai käytkö yksinomaa ainoastaan musiikkiosastolla (tilaa tunteille), luo sosiaalista ilmapiiriä ympäristöösi ja siis luo elämäsi piirin. On paljon väliä elämäsi ympyröiden kannalta, kävitkö viimeksi kirjakaupassa (ja onko sinulla paljon kirjoja) vai kauppapuutarhassa.

33. Sinun tulisi luopua vanhan ammattialasi elämänvalinnoista ja keskittyä uusiin elämänaloihisi ja olla valmis oppimaan niillä uutta niin, että sanot noiden alojen kokeneempien perässä kaverillisen sorsamaisesti "Kaa", kun he lähtevät opastamaan sinua amaatinsa taitoihin.

34. Yleensä, jos joku oppii jonkun elämänalan taidot lapsena vanhemmiltaan, hän osaa ne arkisen maailmanhahmotuksensa osina, kun taas jos hän tai joku muu opettaa niitä edelleen uusille alasta harrastuneille, niin ne menevät kirjoitetun kielen ja koulumaisen hahmotustavan läpi, jolloin oppilas ei itse keksi niiden saralta mitään vaan joutuu kaiken kysymään muilta. Eli pitäisi elellä arkisesti ja tuosta arkisesta peruselämisestään virittäytyä havaitsemaan nyansseja ja piirteitä, joiden tuomista taidoista on kiinnostunut. Esim. jos kiinnostaa itselle sopivan elämänpiirin löytäminen ja oppiminen, niin pitäisi elämänkokemuksestaan herkistyä löytämään ne kohdat, jotka tuntuvat oikeaanosuvimmilta, parhaimmalta elämältä, itselle sopivimmalta, ja tunnistaa sitten niiden piirteet: mitkä kaikki asiat elämässä niitä tuovat, onko tietyt olosuhteet, tietty tekijä, tietyntyyppinen tekeminen, tietynlaiset mahdollisuudet (mitkä niitä luovat?), jne., ja napata sitten nuo jutut omiksi valinnoikseen.

35. Harrasta musiikkia ja etsi kokeilemalla, minkä artistin kuunteleminen saa elämäsi luistamaan hyvin. Osa musiikista, vaikka olisi kiehtovaa ja koskettavaa, on kumminkin haitallista, esim. tarjoamansa elämänstrategian haittapuolien ja heikkouksien vuoksi. Osa musiikista, vaikkei olisi ihan omantyylistäsi, voi kuitenkin olla elämänviisasta ja auttaa elämässä paremmille vesille. (Omia suosikkejani ovat Modern Talking, Julio Iglesias ja Bruce Springsteen, joista pidän lähinnä, koska tarvitsen sosiaalista tilaa luonteenlaadulleni. Sen sijaan erityisen hyväätekevä malli on ollut sirkuslaiselta vaikuttava Pete Seeger, harmi, ettei ole suositumpi. Mutta riippuu luonteesta, elämäntavasta, toiveista, sosiaalisten suhteiden tyypistä ja sosiaalisesta ympäristöstä sekä musiikin roolista omassa elämässä ohjautumisessa, mikä kullekin sopii.)

TÄRKEÄ
36. Kun ihminen aikuistuu, lähtee omille teilleen ja löytää samanhenkisen parin, he yleensä luonnostaan kasvattavat lapsensa tuon meiningin mukaan, mutta lapset ovat erihenkiset ja tarvitsevat lisää tilaa itselleen. Niinpä he aikuistuessaan lähtevät etsimään omanlaistaan elämää. Jollei se onnistu vaan lapsuudenkodin maailmankuva- ja taitovaikutteita on liikaa, niin ammattiala tuppaa jäämään vanhempien ihanteiden mukaiseksi eikä itselle sopivaksi. Silloin on otettava etäisyyttä vanhempiin ja heidän kanssaan samalla aaltopituudella oleviin tuttaviin sekä puuhattava monta tuntia päivässä omimpien alojen haaveiden kimpussa, jotta henkii noiden alojen ilmapiiriä ja tulee hyväksytyksi uusiin porukoihin. Vanhoista saa etäisyyttä olemalla kärkevän rehellinen päälinjauksissa, joissa voi valinnan tehdä: "Matkailualat ovat parempia kuin insinöörialat. Vaihdanpa alaa!", ja toimii kanssa jatkuvasti noiden linbjaustensa mukaan. Kun sosiaalinen ympäristö vaihtuu, se ei enää pakota kaltaisekseen väärille aloille pakkokeinoin vaan nuo ikävät vaateet on korvannut haavealojen iahnteisto ja noiden haaveiden työetiikka. Kun on PÄÄSSYT OMAAN LOKEROONSA TAITOJEN, LAHJOJEN, AIKAANSAANNOSTEN JA käytännössä jatkuvasti osoitetun HARRASTUNEISUUDEN MYÖTÄ (Huom. eri asia kuin uuvuksiin asti raataminen, jolloin oma kiinnostus lopahtaa.), on paljon helpompi hahmottaa, kuka pakottaa mihin ja miksi: kaikki yrittävät pakottaa kaltaisikseen ja lavastaa oman alansa maailman parhaaksi. Ei vain tarvitse olla väärällä alalla, voi olla omalla tavallaan harrastunut ja etsiä omansorttiselleen ihmiselle sopivaa työtä, kunhan ensin pääsee luokitelluksi omanlaiseensa lokeroon.

TÄRKEÄ
37. Ikä ei ole este ammattialan vaihdolle. Ikä tuo kokemusta oppimisesta ja opiskelusta, erilaisista työpaikoista, omista haaveista, oman luonteen sopivuudesta erilaisiin tehtäviin, ihmissuhteista, elämänviisaudesta, maailmasta ja eri elämänaloista sekä taidoista ja erilaisista ihmisistä. Siksi iän myötä voi onnistua paljon paljon helpommin siinä, mihin aluksi eivät taidot millään riittäneet. Ensikertalainen tai ensimmäisiä kuukausia harrastava on ihan eritasoinen kuin kymmenen tai kaksikymmentä vuotta monenlaista omasta mielestä elämässä tarpeellista taiu muuten hyväätekevää harrastanut.

38. Vaihdoin tälle blogille punapinkin ulkoasun, koska jos pidät jostakin ammatista niin paljon, että etsit paria mieluiten juuri siltä alalta, niin olisihan upeaa, jos tämän blogin ohjeiden avulla saisit juuri tuon alan omaksi ammatiksesi! Tai ainakin kehittyisit sillä lahjoissa ja taidoissa ja saisit muutettua elämänpiiriäsi rutkasti haaveidesi suuntaan...

TÄRKEÄ:
39. Luultavasti olet saanut kasvatuksen, että "kaikki" ajattelevat siihen ja siihen tapaan sen ja sen verran niitä ja niitä asioita, tekevät huolella tuohon tyyliin nuo asiat ja lyövät tuon verran tuohon tapaan laimin tuollaisia asioita. "Hämmästyttävästi" tuon matkiminen sitten johtaa sinut juuri niille aloille, joille vanhempasi ovat aina olleet suuntautuneita. Jotta pääsisit omille haavealoillesi, on sinun korvattava tuo "kaikkien" tyyli ja arvomaailma "kaikkien (OMASTA mielestäsi!) hienojen (kaikista hienoimpien haavealojesi ihmisten)" tekemisentavalla, tyylillä, arvomaailmalla ja näkökulmalla maailmaan. Eri ihmisillä on eri elämänviisaus. Siksi he myös sopivat eri aloille. Opettele elämään OMAN elämänviisautesi mukaan ja OMIEN esikuviesi mallin mukaan, niin pääset ITSEÄSI kiehtoville aloille. Lähes koko päivämme kuluvat jollakin tavallisella tyylillä, joka omasta mielestä on ok: säädä tuo tavallinen tyylisi=tekemisentapasi niin, että se vaalii juuri niitä asioita, jotka omasta mielestäsi ovat arvokkaita maailmassa ja elämässäsi (ja lyö jonkin verran laimin ne asiat, jotka muuten saisivat liian suuren roolin elämässäsi)!

40. Selasin alkua salatieteiden alaan kuuluvasta kirjasta "Raha ja elämäntehtävä", kirj. Sanaya Roman & Duane Packer. (Jos luet kirjaa, huomaa, että se on kovin taitavien kirjoittama: saadaksesi toivomasi vaikutuksen sinun on täytettävä huolella kirjan ohjeiden joka kohta toden teolla eikä vain miten kuten hutaisten, mutta sitten niiden kyllä uskoisi toimivan, vaikka suuria lupaavatkin.) Siinä tunnutaan sanovan, että joissakin asioissa olemme luonnostaan energisempiä kuin toisissa ja on luonnollista, että juuri noilla aloilla saamme aikaan jotakin, mistä tulee rahanlähteemme. Niin se, minkä sydämessämme tunnemme oikeaksi alaksi itsellemme, onkin meille paras työnteon ja rahantulon kannalta.
Kirja suosittelee "affirmaatioita": sanomalla haaveemme ääneen itsellemme inspiroivimmassa muodossaan luonnostaan löydämme osaamisemme piiristä mahdollisia reittejä niiden toteuttamiseen ja tunteemme antavat meille puhtia.

41. Samakirja neuvoo, että haaveitaan voi "magnetisoida" elämäänsä: eli omaksumalla haave-elämäntapasi heti käyttöösi näet, miten sillä voi elää: miten sillä selvitetään arjen tehtävät, millaista haavetyötä sillä tavoin eläen voi saada, mikä työ sille sopii parhaiten ja miten kehittyä kokemuksen myötä tuon elämäntavan taidoissa. Olet ikään kuin astunut juuri sopivalla kohdalla olevalle astinkivelle elämässäsi ja järjestelyt, jotka onnistut siltä pohjalta tekemään, soittelevat juuri oikeita kieliä sydämessäsi: olet onnellinen ja tyytyväinen elämänsisältöösi ja elämänpiiriisi. Oikea elämäntapa on taito, joka kokemuksen myötä opitaan, aivan kuten aiemmin opastin valitsemaan rakennuspalikat ideaalin mukaan ideaalin toimiessa rakennuspiirustuksina. Kun elät juuri siten kuin omin luontosi on, suurin mieltymyksesi, et ole koko ajan pyrkimässä muualle muunlaiseen elämään, vaan järjestelyt, joita teet, ovat luotettavia ja kestäviä, sinulle kovin onnellisia, ja muut tuntevat kohdannensa sinut sellaisena kuin oletkin. Ja löydät kukaties vielä haaveitasikin paremmin sinulle sopivan uuden ammatin...
(Added after over 500 points in this text:
But I think that you can think of your dream job that way but to others you must mention it more distantly, as an easy dry classification so that it is easy for them to handle even if they have low capacity and low interest in the type of job and value low that type of of contetnt to life. Like if you like fine complex things tasting of life, sometimes one can classify them as "art" for which you happen to have enough talents. The way you experience something is different from the way to mentioning it to others who are different type of persons or with different interests.)

TÄRKEÄ:
42. Kun olet saanut puhtia uusilla aloillasi ja tottunut niiden tekemisen aikaansaavuuteesi, voit vanhaan verratessa huomata, että noilla väärillä aloilla sinulta puuttui puhti, eli et enää sovi niille, kun kerran taipumuksesi näyttävät viittaavan haavealoillesi.
Kun näin pääset eroon vanhasta harhaanjohtavasta ammatti-identiteetistäsi, on aika hankkia uusi. Siinä ei tarvitse pohtia, mikä noiden vanhojen alojen rooli on tästä uudesta näkökulmasta katsottuna. Riittä huomata, että se on marginaalinen ja epäoleellinen, siinä ei enää tarvitse suoriutua, vaan olennaista on, miten täydestä sydämestäsi panostat uusien alojen ammattitaito-, asenne-, arvo- ja elämäntapavaatimuksiin. Jostakin siitä, millaista elämää eniten arvostat, mistä eniten nautit, mikä eniten haaveenasi on ja mikä tuo sinulle puhtia ja toivomaasi syvällisyyttä, on sinun löydettävä elämäsi uusi vahva virta, jonka juonteena myös uusi työsi, siis uusi ammattialasi myös tulee olemaan. Sen sijaan, että valitsisit ammattialan, valitse tekemisten tyyppi ja elämänsisällön tyyppi, joista haaveilet, jotka aina saavat sinuun puhtia, energiaa, syvällisyyttä, kosketusta todellisuuden kanssa hyväätekevin tavoin, niin se ammatinkuvanasi löydät sinulle juuri sopivan työnkuvan. Olennaista on, että ammattiala ei paina sinua lyttyyn vaan antaa kasvua haaveisiin päin: ammatti, joka jakaa arvot ja mieltymykset kanssasi ja jossa ammattitaitovaatimukset ovat mielestäsi tervehenkiset ja tarpeelliset nuo taidot työssäsi ja elämässä muutenkin.

43. Harjoittelusta
Tässä laatimani paljon onnellistuttava kaikille sopiva liikunnallisia lahjoja kasvattava ohje:
"Do not make plans about how to move but decide each second and each fraction of a second anew what right now feels like the best idea about where to move, how to move, in which style, in which attitude, in which mood, with how much eager interest and quickness resulting from that or relaxed awareness or emotionally motivated force,... So you change all the time, your plans change and you learn to pick each fraction of a second just the things that you like best right then to be your goalsetting right then in practice in your movements. So you feel happy and fulfilled. Be wary of boredom and habits."
Ehkä tusinan urautumattoman kokeilukerran tuoman kokemuksen myötä tämä liikkumistapaohje yleistyy elämänohjeeksi muille elämänaloille ja auttaa Sinua yltämään jatkuvasti parhaimpaasi, tai ainakin melkein. Et siis jää käytännön olosuhteittesi sanelemalle laatutasolle, vaan yllät haaveenasi olevaan tyylilajiin arjessasi.
(Lisää onnellistuttavien elämäntapojen ohjeita blogissani http://happinesstipsblog.blogspot.com .)

((JOS ET OLE VAIHTAMASSA ALAA:))
44. Jos et halua vaihtaa alaa, tämä Elämänohjeita-osio ei ole sinua varten. Mutta jos sinulla on rakkaita harrastuksia, niin lahjoja ja taitoja voit oppia tämän blogin kahden varhemman osion ohjeiden mukaan. Ylipäätään tämä blogi perustuu noiden lahjojen ja taitojen kehittämisohjeiden tehon varaan: jollet niihin panosta täysin voimin täydestä sydämestäsi, niin tuskin kehityt lahjoissa.
Jos ammattialasi on uuvuttava, muttet ole nyt heti vielä vaihtamassa alaa, lue blogini http://www.SoMuchMoreFreeTime.info vapaa-ajan hyödyllisyydestä työn kannalta: neljän tunnin työpäivä akateemisille ideana, yleistyy myös muille aloille mutta juuri urakkaluonteiseen työhön. Ks. myös http://happinesstipsblog.blogspot.fi/2011/10/rise-above-circumstancies.html

45. Harjoittelusta
Jos jokin harrastuksesi on laimea, ei se - enää? - ole se isoin haavejuttusi, vaan olet liian kaavamaisuuden ja aikataulutetun yrittämisen vuoksi kadottanut kontaktin varsinaisen motivaatiosi mukaiseen tekemiseen, jolloin et myöskään opi lahjakkuutta enää sillä alalla. Uuden oppimisessa on tärkeää kohdata haaveesi eläväisimmässä aidosti mieltä kiehtovassa muodossa, jolloin sinulla on luonnostaan hyvä huomio tuossa aihepiirissä ja puhtia vaikka miten paljon. Oppiaksesi lahjat sinun on oltava kiehtoutunut ja jaksaaksesi alaa työnä sinun on pidettävä sen perustekemisistä sellaisina kuin niitä arjessa kohtaa, pidettävä niin paljon, ettet työlästyneisyyttäsi kadota näkemystäsi, lahjojasi ja taitojasi.

46. Harrastuksesta työ
Luin tänään ohjeen, jonka mukaan harrastuksesta saa työn, kun ajatuksen "Olisi kiva saada tuon alan työ." muuntaa ajatukseksi "Minun TÄYTYY onnistua ansaitsemaan elantoni noiden kivojen alojen töitä tekemällä." ja näkee sitten tuon tarvittavan vaivan noiden kivan alan töiden eteen.
Oiskohan tuossa kivan alan työnhakuun sopiva ohje? Minun täytyy ansaita elantoni ... KIVOJEN alojen töillä: Minun täytyy panostaa juuri niihin, nyt, käytännössä, työnhaun ja ammattitaidon merkeissä, suuntautua juuri niille ammatillisesti! :)

47. Useimmat kai uudella alallasikin ovat sille jonkin ammatillisen koulutuksen kautta tulleita. Ammattikoulutus vakiinnuttaa ammattialan perusammattitaidot ja niiden perustana olevan näkökulman ja arvot arjen päävirraksi ja tavalliseksi näkökulmaksi. Silloin niihin voi perustaa tekemisensä täydesti niin kuin kunnon ammattilaisen kuuluukin, eivätkä ne häivy muiden tekemisten ja muiden ammattialojen näkökulmien ja arvojen tieltä niin kuin yksin harrastetulle sosiaalisissa tilanteissa helposti käy. Eli sen jälkeen, kun olet onnistunut vaihtamaan ammatillista suuntautumistasi haavealoillesi päin, on sinun vielä vakiinnnutettava haavealojen näkökulma arjen perustaksi niin kuin kunnon ammatilaiselle sopiikin. Ammatillisten kurssien lisäksi tuon uuden ammattialan tapahtumat auttavat vakiinnuttamaan näkökulmaa, samoin työt tuolata alalta tai sen lähialoilta, ja jo työnhaku haavealaltasikin sitouttaa sen ammattitaitovaatimuksiin ja sosiaaliseen lokeroon.

48. Jos sosiaalistut liiaksi haavealallesi ammatillisen koulutuksen kautta tulleisiin tai urautuneen pätemisenhaluisiin sen ammattilaisiin, niin tekemisistäsi helposti katoaa puhti ja henki niin kuin heidän tekemisistään ne puuttuvat. Silloin voi olla hyvä hellittää otettasi, sillä tuonlaista työntekoa tai työkyvyttömyyttä et etsi, vaan on parempi katsella muualle aivan muita aloja, hyväkin, jos on monia varteenotettavia ammattialavaihtoehtoja kuvaamassa omaa suuntautumistasi. Ja sitten kun jotakin kiertokautta uudelleen löydät tuon haavealasi kiehtovuuden, ehkä viikon tai kuukaudenkin päästä, niin sinun on helpompi oppia kaikki olennainen hengestä tinkimättä, ja enää et silloin niin helposti samaistu liiaksi siihen, mikä on huonolaatuista tuon alan työntekijöissä, vaan löydät heidänkin alkuperäisenä motivaationaan olevat väärien työasenteiden alle hautautuneet kiehtovuudet siksi osaksi, jolta olet heidän kanssaan sosiaalinen ja samantasoinen.

49. Tue haavealaasi sen koko merkittävyydessä, äläkä anna sen latistua käytännön asianhaarojen myötä jollekin aivottaman suorittamisen ja ulkoluvun tasolle. Silloin sinulla katsotaan olevan näkemystä tuosta alasta ja sopivuutta sen hyvätasoiseksi ammattilaiseksi.

50. Ehkäpä monesti, kun jotkin kiehtovat kurssit tai jokin kiehtova työpaikka tuntuu olevan muunlaisille parempiosaisille ihmisille vain, niin kyse on aikaperspektiivistä. Moneen osiaan sopiva aikaskaala olisi sama kuin työväenopiston kursseille pyrkiessä: jo puoli vuotta aiemmin ajattelen, että jokin sellainen kurssi olisi kiva, vaikkapa tuollainen tai jokin tuontapainen, täytyypä pitää silmällä, milloin kurssiesite tulee, ja katsoa siitä. Niin on motivaatiota, on ehtinyt kerätä puhtia, mutta on myös maali avoin, jolloin voi motivoitua monenlaiseen kiehtovaan tuoreella mutta innokkaalla mielellä, paljonkin uutta oppien, ja kurssiesitteestä kurssiin on aikaa sopivasti suuntautua tiettyihin harrastuksiin, kerätä tarvikkeita niille ja mielessään haaveilla, mitä kaikkea haluaisi niillä oppia. Ei tule suoraan muunlaisesta elämänpiiristä, ei ole uuvuksiin asti itse harjoitellut ja menettänyt homman punaista lankaa, ei tule urautuneena vaan moneen uuteen innolla hedelmällisesti tarttuvaisena ja hiukan omasta takaa motivoituvaisena ja haaveillen valmistautuneena. Ehkä samat hyvät puolet olisi hyvä löytää useammassakin asiassa, esim. työnhaussa ja muussa uuden aloittamisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti