Kirjoitin tällaisen kirjoitelman kauppiaan työstä, mutten sitä niin tunne. Ehkä se sopisi yhtä lailla muihinkin ammatteihin työssään kehittymisen ohjeeksi?
"Suurissa marketeissa on paitsi vaihtuvuus suuri, myös ainakin osalla henkilökuntaa enemmän ammattitaitoa ja omistautumista työlleen kuin pienissä kaupoissa. Mitä siis tulisi pienen kaupan kauppiaaksi ryhtyvällä olla taitoja lisäksi, pelkän yrittämisen ja kauppiaana toimimisen perustaitojen lisäksi? Koulunpenkillä ei opita käytännön tekemistä, vaikka se yhtenä tavoitteena onkin. Koulussa syntyy urautunut työntekotapa, jolla ei löydä monia ratkaisuja, monia tekemisentapoja ja vaihtelevaa rytmiä tilanteen mukaan, mutta jonka sivistyksellä ja terveen järjen, kokonaiskuvallisuuden ja terveiden elämnäntapojen sekä tervehenklisyyden osaamisella voi nousta monien lyhytnäköisyydestä johtuvien ongelmien ylitse.
Jos pitää lemmikkieläimistä ja hankkii vaikkapa linnun, niin se on yksi askare: hankitaan tarvikkeita, tutustutaan lintuihin, löydetään sopivantyyppinen, ruokitaan ja laitetaan olot sille hyviksi, seurataan sen elämää ja osallistutaan sosiaalisesti. Vastaavasti esim. hiihtoretki kotona lämmittelyineen on yksi kokonaisuus. Kokonaisuusdet ovat erihenkisiä, kukin omantyyppisensä, ihan arkijärkisesti käsitettävästi eikä jotenkin puppulokeroon kuuluen. Vastaavasti kauppiaan työn hyvälaatuisuus ei synny putkimaisesta kaikkea työssään samalla tavalla kohtelemalla vaan ymmärtämällä elämän ilmiöitä, sukeltamalla niiden maailmoihin, olla kiinnostunut kaikenlaisesta työhön liittyvästä kuin nuor, joka jnoaa kokemuksia, tai vähän vanhempi, joka kaipaa virikkeitä, uusia maailmoita joihin sukeltaa, tai niin kuin vanha joka haluaa ymmärtää työnsä paikkaa maailmassa, tehdä elämää hyväksi monenlaisille työssään tapaamille asiakkaille. Niin joka työtehtävällä on oma rytminsä, omat tärkeät asiansa, oma henkensä, oam motivaationsa, ja kaupan kokonaisuus koostuu kaikista niistä."
* * *
Kaupoista kanssa tuollainen kirjoitelmani http://savolaisuudesta.blogspot.fi/2016/11/saonlinnassa-kivasti-pidettyja-kauppoja.html
Rahoista http://paratiisiteoria.blogspot.fi/2017/01/rahapuu.html
* * *
24.2.2021 Muutin kuukausi sitten savonlinnasta Espooseen ja vaikuttaa siltä, ettei väki täällä Espoossa ole yhtä lailla hyvällä laadulla omistautunut työlleen, ja niin kokonaislaatu jää heikommaksi. Hyvä työntekijä on kai haaveammatissaan, haluaa hoitaa tuon alan työtehtävänsä hyvin ja arvostaa alaa, viihtyy siinä. Hän haluaa kehittää itselleen ammattinsa vaatimia vahvuuksia ja huolehtia uudetkin työn puolet hyvällä ammattitaidolla niin kuin lapsesta asti tuosta ammatista haaveillut kai tekisi. Jos työhön tulee uusia puolia, niin hän käyttää oppimiskykyään ja omistautumistaan niistä huolehtimiseen hyvällä laadulla, arkijärjellä ja sydämellä, sekä asiakkaiden että työntekijöiden kannalta. Niin hän tarvitsee sillä lailla itsenäisyyttä kuin asiantuntija tia pikkupomo tai lahjakas nuori lupaus. Eli hänen on saatava satsata muuhunkin osaamiseensa kuin kurssilla opittuun, mutta myös siltä osin vaaditaan sivistyksen noudattamista, hyvää laatua jatyöhön & yhteiskuntaan sopivia arvoja, sekäöa rkijärkeä.
Siis tarttis olla aika lailla haaveammatissaan. Se kai meinaa, että sen tarttis olla sellanen, missä on työpaikkoja, joista saa palkkaa, ja tarttis olla noille aloille suuntautunut, katella just niiden töitä oman harrastuneisuutensa tienoilta,ja opetella niiden taitoja, harrastaa niitä niin kuin lapsesta asti johonkin ammattiin suuntautunut. Tai sitten niin kuin tonttu learntalents.blogspot.com mutta huolehtia, että on työpaikka kans ja et saa siitä palkkaa. Mut mä kyl oon eksyny kirjoittelemaanpalkatta, kun siinä on kuitenkin jokinmpaikka yhteiskunnassa, kun tekee tarpeellista työtä, ja kun on omasta mielestä isoja juttuja, mitävoi tehdä, niin mieluusti ei jä'ttäis niitä tekemättä.